29.08.2024 14:00

Общинският съвет запазва гората над кв. „Картала“

На своето редовно заседание № за 2024 г. Великотърновският общински съвет взе решение, с което се прави съществена стъпка към опазване на територията от 38 декара, разположена над великотърновския квартал „Картала“,  запазвайки статута й на горски парк.
Решението е по казус, възникнал още през далечната 2005-а година, откогато 38-е декара терен са частна собственост. То кореспондира и с приетия през 2013-а година Общ устройствен план на Община Велико Търново, който територията получава статут на горски парк.
През годините досега Кметът на Община Велико Търново отказва искане за промяната на терена от категория „горски парк“ в категория „Жм2 - зона с ниско жилищно застрояване“, което е в унисон и с общественото мнение да се ограничи строителството на жилищни блокове.
На заседанието на 29 август 2024-а година бе разгледано искане от частна страна за частично изменение на общия устройствен план на общината относно имота от 38 декара. С днешното си решение и в изпълнение на Решение №1378/25.05.2023 г. на Върховния административен съд, което е със задължителни указания, местният парламент на практика потвърди, че частният терен остава в категория горски парк и ако има инвестиционни намерения за територията от 38 декара, те следва да бъдат съобразени с този статут.
Допълнителната категоризация на територията като „горски парк Оз2“ или „горски парк Оз1“ ще се разглежда тепърва по същество. И в двата случая ОУП на Община Велико Търново и ЗУТ определят предназначението на терените за краткотраен отдих и туризъм в горска среда и за осигуряване на подходяща околна среда. Въведено е и задължение за максимално запазване на съществуващата растителност.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.