21.05.2024 16:22

Велико Търново отбелязва тържествено най-българския празник – 24 май

Тържествено и с много настроение, Велико Търново ще отбележи най-българския по своя дух празник – 24 май!
Събитията, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета, култура и писменост и на славянската книжовност започват още тази вечер /21 май/ в Художествената галерия „Борис Денев“. В 18:00ч. ще се състои среща с културните дейци и церемония по връчването на Награда „Култура“ на Община Велико Търново.
В утрешната вечер – 22 май, МДТ „Константин Кисимов“ ще е арена на връчването на наградите „Св. Патриарх Евтимий“ за учители. Церемонията е в 18:00ч., а от 19:00ч. е премиерната постановка „Крадецът на праскови“.
Празникът навръх 24 май започва в 10:00ч. в Общината с традиционната среща на кмета Даниел Панов с учители, преподаватели, културни дейци.
В 10:30ч. от площад „Велчова завера“ потегля огромно шествие с хиляди деца, ученици, учители, студенти, преподаватели, общественици и др., което ще премине по градските улици. Най-отпред ще са малките великотърновчета с потретите на светите братя Кирил и Методий.
Шествието ще пристигне пред Общината в 11:15ч, където следват празнични слова, благослов, връчване на Награда „24 май“ за изявен зрелостник и концерт на СУ „Вела Благоева“.
В 18:00ч. в центъра на Велико Търново е първата вечер от традиционното изпращане на абитуриентите по червен килим.
В 21,30 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.