17.05.2024 16:39

Национална библиотечна седмица във Велико Търново: Проф. Милко Палангурски представи новата си книга „Съграждането на модерна България“

Историкът, университетски преподавател и почетен гражданин на Велико Търново проф. д-р Милко Палангурски представи новата си книга „Съграждането на модерна България“. Събитието в Регионална народна библиотека „Петко Р. Славейков“ бе част от Националната библиотечна седмица и премина при голям интерес. Сред гостите бяха заместник-кметът на В. Търново Снежана Данева-Иванова, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, историкът и почетен гражданин проф. Пламен Павлов, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, общественици и др. Резюме за книгата направи историкът проф. д-р Петко Петков.
Книгата акцентира върху изграждането на българската държава след Освобождението, процесите в Учредителното събрание, Търновската конституция и мястото на Велико Търново като историческата и духовна столица и център на държавността. Представени са и интересни моменти около създаването на демократичната система у нас – България е четвъртата държава в света с всеобщо избирателно право и това се случва още в края на XIX век.
Приветствие към проф. Милко Палангурски и цялата аудитория отправи Снежана Данева-Иванова. Тя подчерта, че историята е повод за гордост, но и за важни и ценни уроци, наследени от предците ни, а Велико Търново е град, който има щастието да е дом на най-добрите български историци.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.