15.11.2023 17:41

Велико Търново се представи на три големи туристически изложения – в Солун, Букурещ и Лондон

Велико Търново се включи в Международното туристическо изложение PHILOXENIA 2023, което е ключово събитие в сферата на туризма и се проведе в периода 10-12 ноември в Солун, Гърция. България бе страна почетен гост и се представи с модерен и иновативен щанд с площ от 100 кв. м, на който  за втора поредна година участва и Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов".
Престижният форум е едно от водещите туристически изложения в Югоизточна Европа, служи като международна платформа за представяне на разнообразие от туристически дестинации. Това събитие привлича както експерти от бранша, туроператори, така и туристи, предлагайки цялостен преглед на най-новите тенденции в туристическия сектор. Множество туристически агенции и хотелски вериги също представиха своите продукти, и услуги.
Голям бе интересът от страна на посетители и гости към щанда на Община Велико Търново и по-конкретно - към възможностите за алтернативен и културно-религиозен туризъм по време на най-големия християнски празник Великден. Проведоха се срещи с редица туроператори от Полша, Турция, Румъния, Франция, Гърция и България, които търсят да разширят предлаганите от тях дестинации и услуги.
Министърът на туризма  Зарица Динкова се срещна с  управителя на „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. Тя представи идеята си за сътрудничество с графство Фландрия и включването на Велико Търново в проект за туристически турове „По стъпките на Балдуин Фландърски".
Областният управител на Солун Апостолос Цицикостас, заместник-управителят на област Тесалоники Параскеви Патоуиду и президентът на Гръцката национална туристическа организация (GNTO) Ангела Гереко, както и проф. Мариела Модева бяха само част от официалните лица, които уважиха форума и посетиха щанда на министерството. Всички те поздравиха Велико Търново за важната роля относно развитието на културния и исторически туризъм в България.
Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" представи Велико Търново и на есенното издание на Международното туристическо изложение TTR в Букурещ, Румъния, което се проведе за 48-и път. Информационният щанд на Министерството на туризма на България бе с площ от 150 кв. м и бе най-големият на изложението. На него участие взеха общо 18 фирми и общини, които имаха възможността да представят своите туристически продукти и услуги пред професионалисти, включително туроператори и хотелиери. TTR е място за обмен на добри практики, които са от решаващо значение за по-нататъшното развитие на туристическия сектор.
Велико Търново и региона продължават  да са притегателен център както за индивидуални, така и за организирани румънски туристи. Румъния е най-големият чуждестранен пазар за великотърновския туризъм. Възможностите за целогодишен културен туризъм, различни артистични събития  и добрата база за настаняване са основни акценти за привличане на интереса на граждани, и професионалисти в бранша от северната ни съседка. Много посетители изразиха желанието си да се запознаят с празнични пакети и оферти и да прекарат коледно-новогодишните празници в хотели, и ресторанти във Велико Търново и Арбанаси.
Гост на националния ни щанд беше министърът на икономиката, предприемачеството и туризма Стефан-Раду Опреа, който заяви, че  „туризмът представлява един от важните икономически сектори, с реални перспективи за дългосрочно развитие и чрез устойчиво използване на всички туристически ресурси”.
Очаква се през март догодина до Велико Търново да започнат да пътуват и първите групи на най-големия румънски туроператор Christian Tour. Групите ще нощуват в старта столица и Арбанаси, а програмата им ще включва посещение на туристически обекти както в града, така и в региона.
Министерството на туризма заедно с 23 представители на туристическия сектор участва на международното туристическо изложение World Travel Market (WTM) в Лондон, Великобритания. Тази година България бе представена с щанд на площ от над 304 кв. м. в зала Европа, а Велико Търново бе презентиран като част от Старопланинския туристически район.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.