14.09.2023 15:37

Кметът Даниел Панов: Стартираме програма за здравна профилактика за хората в населените места

Мобилни екипи ще преглеждат безплатно жителите на селата край В. Търново

От село Ветринци днес бе дадено началото на нова здравна програма в община Велико Търново – за първични медицински прегледи за хората в слабо населените и отдалечените населени места, където по-рядко идва лекар. Това обяви кметът на Старата столица Даниел Панов, който лично даде старт на инициативата.
Два екипа от обучени здравни специалисти и социални асистенти ще измерват на място най-важните показатели:
- кръвна захар
- кръвно налягане, пулс и ЕКГ
- функционално измерване на дишането и сатурация
- телесна температура
- показатели на урината.
Община Велико Търново е осигурила нужните устройства за първична медицинска диагностика, а всички дейности по програмата се координират от дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.
Екипите ще посещават и останалите населени места от общината, където достъпът до здравни грижи е по-труден. Прегледите са напълно безплатни, а всеки човек ще си има и собствено електронно здравно досие.
„Ще развиваме и надграждаме тази програма и занапред, защото профилактиката на здравето е особено важна за хората в малките и отдалечени населени места. Здравната услуга е основа и за създаването на телемедицина в община Велико Търново – вече работим по това и с МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, и с общинските болници. Надявам се телемедицината да стане приоритет и на държавата“, коментира кметът Даниел Панов.
Директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова поясни, че вече е изготвен график за прегледите до края на месеца, а записването става при съответния кмет или кметски наместник. Двата екипа ще посетят селата Ялово, Въглевци, Плаково, Нацовци, Големаните, Шереметя, Вонеща вода, Райковци, Присово, Пушево, Буковец, Балван, Емен, Малки чифлик.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.