08.09.2023 16:03

Плащаницата на Св. Петка Търновска се завърна в Старата столица

Кметът Даниел Панов и великотърновският митрополит посрещнаха реликвата

Плащаницата на Св. Петка Търновска се завърна във Велико Търново. Реликвата бе посрещната в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ от много граждани, заедно с кмета Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Одеждата на Св. Петка остава за постоянно в старопрестолния град и всеки, който иска да се поклони пред нея, може да го направи в катедралната църква.
Връщането на плащаницата от румънския град Яш, където са мощите на Св. Петка, във Велико Търново бе инициирано от кмета Даниел Панов и подкрепено от великотърновския митрополит Григорий. Със съдействието на русенския митрополит Наум, отец Кирил и Ивайло Маринов от българското посолство в Букурещ, румънският патриарх Даниил и митрополит Теофан дадоха благословията си за начинанието.
Поклонението пред одеждата на Св. Петка Търновска започна с минута мълчание в памет на жертвите след наводнението в Царево. В тяхна памет бе отслужена и заупокойна молитва. А навръх големия християнски празник Рождество Богородично дядо Григорий ръководи Светата литургия.
Кметът Даниел Панов припомни, че близо два века мощите на Св. Петка са в столичния Търновград, донесени по волята на цар Иван Асен II, нарекъл ги „истинско съкровище“.
„Нека Св. Петка придаде сила на усърдието ни и ни напътства към доброта и блаженство, както е написал в житието й великият Св. Патриарх Евтимий. Днес молим Дева Мария и на Св. Петка Търновска да бдят над българския народ, да го пазят от беди и злини, да прогонят разделението и да донесат духа на единството. Със смирение и с положена ръка върху плащаницата на светицата молим за нейната благословия за всички великотърновци и най-вече за доброто пред децата на Велико Търново и България. Благодаря на всички, които спомогнаха плащаницата, която е била върху мощите на светица, да се завърне във Велико Търново“, каза Даниел Панов по време на поклонението пред реликвата.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.