10.07.2023 15:30

Велико Търново е сред водещите градове по приемна грижа за деца

Велико Търново е в топ 5 на градовете областни центрове в България по отношение грижите за деца, отглеждани в приемни семейства. Близо 100 са малчуганите, които живеят в семейна среда и атмосфера, а 17 от тях са с увреждания.
Това стана ясно по време областна конференция за сътрудничеството между институциите при предоставяне на социалната услуга „Приемна грижа“. Обсъдени бяха конкретни казуси и практики при прилагането на Закона за социалните услуги.
Конференцията бе организира от Община Велико Търново и Областен екип по приемна грижа. Събитието бе открито от Росица Димитрова от общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.
В дискусията по темата се включиха приемните родители Ася и Георги, които споделиха своя 10 годишен опит и подчертаха колко е важно за тях да се чувстват равноправни партньори и да получават подкрепата на институциите в решаване на трудностите. Обществените нагласи и неразбирането на важността на приемната грижа и нейната същност са малка част от предизвикателствата, с които ежедневно се сблъскват приемните семейства.
Като добра практика бе представен създаденият през 2018 г. във Велико Търново „Клуб на приемния родител“, основан от Албена Добрева – ръководител на Център за обществена подкрепа във Велико Търново, управляван от  Сдружение SOS Детски селища България.
По време на срещата началникът на областния екип по приемна грижа Елена Семерджиева сподели данни за дейността от 2016 г. до настоящия момент. За този период настанените деца са 306, от които 116 са осиновени в страната и 16 в чужбина. Реинтегрираните деца са 60, преместените в друго приемно семейство – 20, а в резидентна грижа. Към юни 2023-а година в област Велико Търново приемните семейства, в които има настанени деца, са 70.  
В конференцията взеха участие Здравка Николова - ръководител на Център за обществена подкрепа във Велико Търново, управляван от Фондация Международна социална служба България, Огнян Христов – национален ръководител проект „Приеми ме 2015“, д-р Събина Събева – член на управителния съвет на Фондация „Международна социална служба – България“, Иван Христофоров – директор Програма „SOS Детски селища Велико Търново-Габрово-Трявна“, Анжела Досева – директор на РДСП-Велико Търново, представители на отдел „Закрила на детето“ към дирекции „Социално подпомагане“  в общините от областта, партньори, работещи в социални услуги и др. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.