10.05.2023 14:30

Кампания „Движи се и победи – пролет 2023”

Пролетното издание на кампанията „Движи се и победи” ще се проведе в периода 14 май - 3 юни 2023 година. Участниците в най-популярната инициатива за повишаване на физическата активност на населението в община Велико Търново ще преминат по познатите туристически маршрути и екопътеки в околностите на старопрестолния град.
Проявата се организира  от Регионална здравна инспекция, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом - Велико Търново. Кампанията е под егидата на председателя на Великотърновски общински съвет. 
„Движи се и победи” стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ, а понастоящем е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. Оттогава досега са проведени 39 кампании с 19468 участници - деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 445 семейства.
Пролетният дял на „Движи се и победи 2023” включва следните три туристически маршрута:
  • Велико Търново  - хижа „Божур“ на 14 май (неделя);
  • Велико Търново – Преображенски манастир на 20 май (събота);
  • Велико Търново - парк „Ксилифор“ на 3 юни (събота).
Съгласно регламента, участниците, преминали съответния туристически маршрут поне в едната посока, на финала му се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10.00 до 14.00 часа. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи.
Условията за присъждането на наградите са:
  • Участниците, преминали пеш и трите обявени туристически маршрута, ще бъдат разделени в три възрастови групи:  4-19 години, 20–59 години и над 60 години. Всеки участник от съответната възрастова група  ще се състезава с останалите участници от възрастовата си група  за голямата награда -  ваучер на стойност 90 лв.
  • Всички участници, преминали пеш най-малко два от обявените три  туристически маршрута  ще се състезават в същите възрастови групи: 4-19 години; 20-59 години и над 60 години. Ще бъдат връчени и три специални награди: най-малък участник ( с навършени 4 години), най-възрастен участник и за семейство. Наградите ще бъдат ваучери на стойност 40 лв.
  • Наградата на Председателя на Великотърновски общински съвет ще бъде присъдена  на училището с  най-масово участие в кампанията; 
  • За награда на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години;
  • Наградата на Младежки дом Велико Търново ще получи най-активният участник в спортно-туристическия празник в парк „Ксилифор“.
Тегленето на жребия за наградите в пролетния дял ще се състои на 9 юни 2023 година в РЗИ - Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.
В рамките и на трите похода за всички желаещи туристи ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето, употребата на алкохол, здравословно хранене и безопасност на движението по пътищата.
По традиция третият маршрут на кампанията ще завърши със спортно-туристически празник в парк „Ксилифор“. В празника деца и ученици ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания: туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок” в две възрастови групи (1 - 4 клас и 5 - 8 клас) за момчета и момичета и други. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки награди, спечелени чрез томбола.
По време на кампанията ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.