11.01.2023 16:00

Даниел Панов и министърът на младежта и спорта Весела Лечева обсъдиха новата програма за енергийна ефективност на спортни обекти

61 милиона лева е общият бюджет за общините в България

Кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов и министърът на младежта и спорта Весела Лечева разговаряха за новата програма за енергийна ефективност на спортни обекти. Механизмът е по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“, която е част от Плана за възстановяване и устойчивост.
Инвестициите в инфраструктурата за професионален и масов спорт са от ключово значение за успешните политики в подкрепа на децата и младите хора както на национално, така и на местно ниво. Загубена бе близо година – както заради забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост, така и заради нежеланието на последното редовно правителство да комуникира с общините. Местната власт и служебният кабинет възстановиха нормалния диалог и работна комуникация помежду си, коментираха Даниел Панов и Весела Лечева.
По новата програма общините могат да кандидатстват с проекти за спортни и тренировъчни зали, комплекси, бази, многофункционални спортни обекти и друг сграден фонд, ползван за провеждане на спортни мероприятия. Срокът за подаване на документи е до 27 април включително.
Малко над 61 милиона лева е общият бюджет на програмата за спортните обекти. Общините са разделени в три групи, като Велико Търново е в първата – на десетте големи градски общини (заедно с Видин, Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград) с общ бюджет за инвестиции в сгради за спорт – 19,2 млн. лева. Инвестиционните проекти на една община следва да са с минимална стойност 50 хиляди лева и максимална – 2,5 млн. лева.
Във втората група са 40 градски общини (Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, град Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански) с общ бюджет за инвестиции в сгради за спорт – 14,3 млн. лева. Инвестиционните проекти на една община следва да са с минимална стойност 50 хиляди лева и максимална – 2,5 млн. лева.
В третата група са 215 общини, попадащи в дефиницията за селски район, с общ бюджет за инвестиции в сгради за спорт- 17,4 млн. лева. Инвестиционните проекти на една община следва да са с минимална стойност 50 хиляди лева и максимална – 1 млн. лева.
Безвъзмездната финансова подкрепа е според начина на ползване на обекта:
- ако е само за публични цели – 100% грант от стойността на проекта;
- ако е за търговски цели, включително и чрез отдаване под наем на спортни клубове – грантът е 45% от стойността на проекта /за общини в Югозападен район за планиране – 35%/ според изискването на европейския регламент ОРГО.
- ако е със смесено предназначение – и за публични, и за търговски цели, прилага се режим „деминимис“ – до 200 хиляди лева на година /за последните три финансови години/.
Всяка община поема със собствени средства разходите за неотложни строителни дейности и изграждането на достъпна среда. За кандидатстване за спортни обекти общинска собственост е необходимо и решение на съответния общински съвет.
Министерството на младежта и спорта е започнало изготвянето и на цялостна карта на спортната инфраструктура в България, стана ясно още по време на срещата на Даниел Панов с Весела Лечева. В нея ще бъдат отбелязани всички обекти и тяхното състояние, капацитет, режим на ползване, необходимост от модернизиране и подобряване. По този начин по-лесно и систематизирано ще се определят финансовите механизми за инвестиции в тези обекти. За основни ремонти на съществуващи многофункционални спортни зали и плувни басейни, както и за изграждането на нови ще може да се създаде програма с национално финансиране, а за по-малките обекти средства ще се търсят по европейските програми и от собствените бюджети на общините.
За изготвянето на картата и определянето на приоритетните за всяка община спортни обекти подкрепа ще окаже и Националното сдружение на общините, добави Даниел Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.