17.07.2022 14:00

Велико Търново и БТА са домакини на българо-македонски журналистически форум

Заместник-кметът Нейко Генчев и Кирил Вълчев откриха срещата, посветена на диалога

Велико Търново е домакин на организираната от Българската телеграфна агенция /БТА/ среща „Време за разговор“, която събира в старопрестолния град журналисти от България и Северна Македония. Форумът бе открит от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и заместник-кмета Нейко Генчев, заедно с постоянния докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония Илхан Кючук.
„Радвам се, че сме заедно в историческата и духовна столица на България. Именно в тази си роля Велико Търново и през вековете, и днес е символ на нещо много по-голямо – на опазването на славянската културна и духовна идентичност, на православието. Всичко това е неизменна част от европейското цивилизационно наследство", обърна се към журналистите и участниците в срещата Нейко Генчев.
Заместник-кметът подчерта, че връзката между българите и македонците е вековна и с много дълбоки корени. „Дошло е времето, в което изкуствено налаганата в десетилетията назад граница между нас трябва да остане там – в миналото“, каза още Нейко Генчев и поздрави БТА за добрата инициатива. „И в лицето на кмета на Даниел Панов, и в мое лице имате съмишленици и партньори – Велико Търново е град, в който диалогът, разбирателството и толерантността са на преден план, ние сме доказали, че казваме „Не“ на омразата и разделението“, завърши Генчев.
В приветствието си генералният директор на БТА Кирил Вълчев посочи, че тази среща съвпада с поредната стъпка на политиците от България и Република Северна Македония в общия им европейски път.
Срещата „Време за разговор“ е продължение на "Уикенд за диалог – журналисти против предразсъдъците" от септември 2019 г., когато журналисти от Република Северна Македония поканиха свои колеги от България в Охрид.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.