06.07.2022 17:00

В „Зелена класна стая“ край Велико Търново ще формират екокултура сред децата и учениците

Моделът „Детска академия за превенция и спорт“ се пренася и в чужбина

С откриване на „Зелена класна стая“ във великотърновското село Балван бе даден старт на традиционната инициатива „Детска академия за превенция и спорт“ – приемник на дългогодишната лятна полицейска академия. Само на 10 минути от старопрестолния град децата и учениците както от общината, така и от цяла България ще могат да практикуват занимания, помагащи за формирането на екологична култура от ранна възраст. Придобивката е пореден резултат от успешния партньорски проект на Община Велико Търново, Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция на пожарната, Съюза на пивоварите в България, Сдружение на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001“ и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, реализиран през последните години.
„Зелената класна стая“ допълва създадените тематични площадки – за пожарна и пътна безопасност, за защита и реакция при наводнения и бедствия, за оцеляване сред природата, заедно с центъра за превенция и спорт в селото. Ученици от общината показаха нагледно наученото в предишни издания на Детската академия за превенция и спорт – гасиха пожар и спасяваха ранен, демонстрираха правилно управление на велосипед и др.
Новата площадка и лятната академия за деца бяха открити от заместник-кмета на община Велико Търново Нейко Генчев. Той подчерта, че проектът има две основни цели – да акцентира всеобхватно върху детската безопасност и с тази цел да обедини институции, граждани и неправителствен сектор. Нейко Генчев изказа благодарност на партньорите на Община Велико Търново в политиките й, насочени към децата и младежите. Освен прилаган в други български общини, моделът се пренася и в чужбина – интерес към реализацията му проявяват и в съседна Северна Македония.
От името на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова връчи ваучер на Сдружението на кметовете и кметските наместници и подаръци за центровете за работа с деца и младежи. С почетен знак на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ бе удостоена Благовеста Факирова от Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.