17.08.2021 18:00

Фолклор и класика на Царевец с музиката на Георги Андреев и Симфониета-Враца

На 21 август от 21,00 ч.  Сифониета-Враца ще представи на крепостта Царевец във Велико Търново  проекта  „Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев“. Концертът, в който ще участват и гостуващи солисти, певци и музиканти, от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, е част от афиша на VI Летен фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете“.         
На историческата крепост Царевец гостуващите музиканти и Симфониета-Враца ще дирижира композиторът Георги Андреев, който е и ненадминат  майстор на гъдулката.  Музикантите ще изпълнят негови авторски песни и пиеси, сред които „Аспарух", „Крайдунавска", " Виолира", "Чичовата” и обичани народни песни.
Композиторът Георги Андреев получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев.
Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и експресивно. Георги Андреев е главен диригент на Националния ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев", има зад гърба си множество пиеси за оркестър, за хорови и солови изпълнения.
Като подарък за публиката след края на концерта ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.
Фестивал „Сцена на вековете“ 2021 продължава  на 26 август с операта  „Вълшебната флейта“ от Моцарт и мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ на 29 август, спектакли на Театрално-продуцентски център- Варна.
На 4 септември на Царевец ще е спектакълът „Поетите и музиката“ на Пловдивската опера, а финал на сезона ще постави Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ с мюзикъла „Българи от старо време“ на 10 септември.
Летен фестивал „Сцена на вековете“ е най-успешният и дългогодишен културен проект на Община Велико Търново, който се реализира с подкрепата на Регионалния  исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2021-2022.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.