04.07.2021 16:00

За първи път детска балетна школа излиза със свой спектакъл на фестивал „Сцена на вековете“

За първи път детска балетна школа ще представи свой спектакъл на Фестивал „Сцена на вековете“  във Велико Търново. На 5 юли от 21,00 ч. на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец ще е дългоочакваната премиера на открито на постановката „Лешникотрошачката“ на Балетна школа "Класика" при Народно читалище "Надежда - 1869"-Велико Търново. Представлението ще  е с вход свободен.
Спектакълът е част от новата програма на фестивала "Сцена на вековете - Поглед към бъдещето" насочен към детската и младежка аудитория.
Детския балетен спектакъл „Лешникотрошачката“, по музика на Пьотр Чайковски,  по нищо не отстъпващ на спектаклите, представяни от големите театри. Постановката е на Марин Удварев, хореограф и балетен педагог на Балетна школа "Класика". Школата е създадена в началото на 2019 г. към в читалище" Надежда -1869",-Велико Търново и в нея се обучават деца в четири групи, на възраст от 4 до 18 години.
На голямата сцена на Царевец ще танцуват повече от 50 деца. Главната роля на Принцеса Маша е поверена на Магдалена Христова, а в Принца Лешникотрошач ще се превъплъти премиер-солистът на Старозагорска опера и балет Фиорди Лоха. В ролята на малката Маша ще се преобрази Нели Тончева. Специално за постановката школата е подготвила 110 прекрасни костюма, дело на Надежда Николова и Олга Атрошенко.
"Лешникотрошачката" е историята на едно момиченце - Маша, което напразно очаква своя коледен подарък в празничната нощ. Когато получава лешникотрошачка - войник в красива униформа, тя още не знае, че й предстои вълшебно пътешествие, в което ще воюва с цяла армия мишки и техния цар, че играчката ще се превърне в прекрасен принц, който ще я отведе при танцуващите кукли и снежинки, а накрая всичко ще се окаже един приказен сън.
Още две събития са включени в програмата „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“. На 23 юли на Царевец  "Бон-Бон мюзик" ще представи мюзикъла „Пепеляшка" - нов оригинален спектакъл създаден от български автори, който се изпълнява само от деца. От 21 до 23 август ще е първият международен майсторски клас по оперно пеене на световната прима Красимира Стоянова. Заключителният концерт на младите дарования ще е на 23 август в голямата зала на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.