19.03.2013 13:00

Най-големият американски карнавал гостува във Велико Търново тази събота

Концерт на нюорлеанска брас формация, филм и изложба за фестивала Марди Гра могат да бъдат видени в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ с вход свободен

   Най - големият карнавал в САЩ - фестивалът Марди Гра в Ню Орлиънс, гостува във Велико Търново на 23 март, събота от 19:30 часа, като част от проекта „Истински истории от Марди Гра“, който включва турне на автентичната нюорлеанска брас формация The Paulin Brothers, прожекция на документален филм и изложба. Събитията от проекта „Истински истории от Марди Гра“ са организирани в партньорство с посолството на САЩ и представят най-пъстрия и голям фестивал Марди Гра през погледа на фотографа Блага Димитрова. “Марди Гра” е традиционен християнски празник, който се празнува в много държави по света, но е най-голям и зрелищен в родния град на джаза Ню Орлиънс.

Основен акцент в събитието в събота ще бъде концерта на оригиналната брас формация The Paulin Brothers, която ще пренесе атмосферата на автентичната нюорлеанска сцена във Велико Търново. Брас бендът на Paulin Brothers е емблематичен за музикалната история на САЩ и създава атрактивно музикално изживяване с характерните униформи на чернокожите музиканти - бели ризи, черни панталони, обувки, вратовръзки и каскети. Фамилният бенд е сформиран от пионера „Doc” Paulin през 20-те години на 20-ти век в родното място на джаза Ню Орлиънс и до днес е синоним на традиционния джаз, като продължава да разпространява тази култура по всички точки на света със седемчленния си оркестър. В изложбени зали „Рафаел Михайлов“ братята ще свирят с няколко от най-изявените български джаз музиканти:  Митко Димитров /барабан/, Петър Момчев - саксофон, Михаил Йосифов  -  тромпет и Вили Стоянов - тромбон. 

Преди концерта във Велико Търново ще бъдат показани изложбата и документалния филм „Истински истории от Марди Гра“ с режисьор, оператор и монтажист Блага Димитрова. Младата авторка черпи вдъхновение от класическата и джаз музика и от 2010 г. насам представя у нас концерти, фотографски изложби и документални филми за градовете и хората, посветили съдбата си на музиката.

Изложбата и филмът разказват историята на Блага от най-големия карнавал в САЩ, който е един от най-пищно отбелязваните християнски празници в много държави в Европа, Бразилия и Щатите. В Ню Орлиънс той е не просто карнавал, а величествено празненство, за което жителите на града готвят костюмите си през цялата година. Фестивалът продължава повече от три седмици и завършва на „изобилния вторник“ (Mardi Gras oт френски), точно 46 дни преди Великден, когато улиците на столицата на Луизиана се изпълват с маскирани хора, огърлици и джаз се лее от всеки ъгъл. Мини карнавал с актьори и музиканти, облечени в типичните цветове и костюми, ще пресъздаде духа на фестивала във Велико Търново непосредствено преди концерта и прожекцията.

Проектът на Блага за 2013 г. „Истински истории от Марди Гра“ е част от глобалната платформа True Tales на уиски Grant’s – най-стария шотландски семеен бленд, и включва турне в пет български града. Проектът се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ в България, Grant’s, Schweppes, Община София, Община Пловдив, Община Велико Търново и Община Бургас.

Повече информация и снимки можете да откриете на www.bez-granici.com

Вход свободен.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.