31.01.2019 17:00

Инвестиционната програма на Велико Търново акцентира върху образование и инфраструктура

Образование и инфраструктура са основните приоритети и на приетата днес инвестиционна програма на Велико Търново и общината, чийто размер е 28,2 милиона лева. Дейностите бяха представени от кмета Даниел Панов.
Над 2 километра нови улици ще бъдат изградени в кварталите „Бузлуджа“, „Зона В“ и кв. „Картала“. Ремонтирани ще бъдат и междублокови пространства. Завършени ще бъдат ремонтите в Стария град на близо 40 улици и площадни пространства. С европейски средства е планирана основна реконструкция на булевард „България“ - вече се уточняват дейностите на операторите на подземните мрежи и инфраструктура. Проектирана ще бъде улицата покрай Скалния венец, в ход е изработването на нов генерален план за организация на движението и транспортна схема. Над 830 000 лева са заложени за ремонти на уличната мрежа, а 120 000 лева – за стълбища в различни части на Велико Търново, включително към автогара „Юг“. Сред акцентите са видеонаблюдение в парковете и поставяне на подземни контейнери в Стария град.
„По българо-румънски проект имаме одобрено финансиране за основен ремонт над няколко километра улици в кв. „Света гора“ и „Асенов“, улица „Опълченска“, входовете откъм Варна и Русе“, посочи Панов.
„За първи път от десетилетия ще бъде строена нова детска градина – в кв. „Зона В“ , за 120 деца. Всички предварителни процедури са финализирани. Вече са факт и средствата за завършване на втория корпус на детска градина „Здравец“. В ход е избор на изпълнител за изграждането на футболния терен до Спортното училище. Продължават ремонтните дейности в СУ „Владимир Комаров“, СУ „Г. С. Раковски“ и Спортно училище град Велико Търново. Предвидени са ремонти на покриви, помещения и санитарни възли на детски градини и училища както във Велико Търново, така и в населените места“, продължи кметът.
За ремонт на улична мрежа в населените места, извън програма „Местни инициативи”, ще бъдат осигурени над 420 000 лева. Предвидена е реставрация на каменния мост в Дебелец, на моста между Килифарево и Плаково, на други пътни съоръжения и пътни отсечки в общината – край с. Леденик, между Арбанаси и Шереметя, изграждане на отводнителен окоп в началото на   с. Беляковец.
Общо 10 европейски проекта на обща стойност от близо 30 милиона лева ще бъдат изпълнявани през настоящата година. В процес на разработка и одобрение са още десет европейски проекта за над 40 милиона лева. Сред тях са „Интегриран градски транспорт“, създаване на атрактивна зона за конгресен туризъм на територията на Старото военно училище. Проектирано е разширяване на Мултимедийния посетителски център и реконструкция на Музей „Възраждане и учредително събрание“.
„Благодаря за разумните, мотивирани и обосновани предложения, постъпили както от общински съветници, така и от жители на нашия град. Не мога да приема, обаче, поведението на част от тях, които водят очернящата Велико Търново кампания, Работата на опозицията е да критикува, но градивно и аргументирано, а не с гръмки фрази, фалшиви новини, насаждане на негативизъм и внушения за трагично състояние във всяка сфера. И когато има предложения, те да бъдат сериозни и аргументирани“, завърши Даниел Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.