06.03.2019 14:35

С пъстра културна програма Велико Търново посреща пролетта и празника си

Десетки събития ще бележат целия март

С пъстра културна програма Велико Търново ще посрещне своя празник – 22 март, както и пролетта. Поредица от десетки събития във всички жанрове ще бележат целия месец, обяви на пресконференция директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова.

Един от акцентите в календара е поставен върху децата и учениците и като участници, и като публика – 12 събития са насочени към тях, както и пет куклени спектакъла. Кулминация ще бъде нов прочит на пиесата на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация“, който ще бъде представен на 20 март в читалище „Искра“ от Театър „ВЕСЕЛ“ и Театрална студия към Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Седем изложби ще зарадват великотърновци и гостите на града. Експозициите представят мозайка – класическа, триизмерна и скулптурна (автор Страхил Найденов, 6 март), графика (проф. Христо Цацинов и ученици, 7 март), живопис (Любомир Йорданов, 13 март), фотографии („Мост-Между-Културите“, 15 март) и др. Те ще бъдат подредени в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Навръх 22 март в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и Читалище „Надежда – 1869“ ще бъдат открити две изложби с артефакти и документи от редица български музеи,  свързани с приемането на Търновската конституция.

Литературните събития включват представяне на автори и нови книги. Акценти в тази сфера са Мартенските научни четения, които ще се състоят на 20 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, както и премиерата на книгата „Забравеното Средновековие“ на историка проф. Пламен Павлов на същата дата, в ритуалната зала на общината.

Почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на няколко постановки, сред които и най-новото заглавие в афиша на МДТ „Константин Кисимов“ – оперетата на Имре Калман „Теменужката от Монмартър“. Премиерата е на 19 март, а на 27 март в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ е постановката „Антихрист“, създадена по романа на Емилиян Станев.

Многобройни са концертите и музикалните събития. По традиция, през целия март на сцена излизат възпитаници на Младежкия дом, ученически и любителски формации. На 17 март в ДКС „Васил Левски“ румънската певица Inna ще гостува с новия си спектакъл. На 21 март в МДТ „Константин Кисимов“ е големият концерт на „Биг Бенд Велико Търново“ и „Джуниър Биг Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“ с гост-изпълнители проф. Илия Илиев /кларнет/, музикантите Пламен Павлов и Иван Памуков, певиците Нора Караиванова и Маги Джанаварова.

С нова и атрактивна украса Велико Търново ще посрещне своя празник – 22 март. Нейното изработване ще е дело на творци от художествения факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. По традиция, отбелязването на самия ден започва в 7,30 ч. в храма „Свети Четиридесет мъченици“, където ще има литургия, поднасяне на цветя на саркофага на цар Калоян, възстановка и слово на кмета Даниел Панов. В 9,45 ч. от площада пред Царевец започва голямото общоградско шествие, начело на което ще са ученици, носещи потрети на благодетелите на града. В 11,00 ч. в залата на театъра на тържествената сесия на Великотърновски общински съвет, тогава пред сградата на общината започва първата част от празничния концерт. Публиката ще бъде зарадвана от Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови, ще се извие и голямо хоро. В следобедните часове на сцената ще се изявят много местни изпълнители и състави. В 17,00 ч. пред Европейския център започва техно-парти, а 30 минути по-късно оттам ще тръгне стрийт парадът, чието издание е двадесето подред. В 20,00 ч. е аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, а едновременно с шоуто небето над площад „Цар Асен I“ и крепостта Царевец ще бъде обагрено от зрелищна заря.

Навръх 22 март Царевец, църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще са със свободен вход. Безплатни турове с беседи ще обхванат както средновековния столичен град, така и църквите в кв. „Асенов“.

И следващите 2 дни – 23 и 24 март, са изпълнени с културни събития. Тогава във Велико Търново ще гостува Международният фестивал за анимационни филми „Златният кукер“, а прожекциите са подарък за малки и големи. Филмчетата ще бъдат излъчвани от 11,00 и 14,00 ч. в голямата зала на общината.

На 23 март Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще са домакин на концерт с участието на тенора от Старозагорската опера Симеон Симеонов. Ще звучи музика от учителя Петър Дънов и световна класика.

Съботната вечер /23 март/ е отредена за първото по рода си „Парти в парка“, включващо богата концертна програма, съчетаваща фолклор, поп и рок-музика на живо с лазерно шоу и заря. Събитието ще бъде в парк „Марно поле“, а началото му е в 19,00 ч. Участници ще бъдат Атанас Пеев – каба гайда; група The Drivers, Джаз дуо "Хризантема" (Румен Халачев - саксофон и Радослав Тодоров - клавишни); търновската рок-банда КОВУ; Ивелина Романова - акустична китара, вокал; Калоян Паунов - акустична китара, вокал; Розалия Желязкова и Виктория Георгиева - вокални поп и джаз изпълнения; BunyVerse & Stan wav (Петър Йорданов-Бъни и Станислав Спасов-Стенли).

Съпътстващи Празника на Велико Търново събития са популярният Трабант фест, който ще бъде на 16 март, състезание по спортно ориентиране за купа „Трите хълма“ /22-24 март/, лекоатлетически крос на стадион „Ивайло“ /23 март/. Месецът ще завърши с концерт на Лили Иванова в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ на 29 март.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.