27.03.2019 10:00

Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет: „Всички българи трябва да осъзнаят важността на датата 16 април, когато се ражда нашата държавност“

- Г-н Спирдонов, вие сте член на инициативния комитет, който внася предложение 16 април да бъде признат за официален празник. Защо подкрепяте тази идея?
- Не искам да звучи самохвално, но аз имам две образования – историческо и правно. Така че за мен отдавна този ден е двоен празник. Наясно съм какво е значението на Търновската конституция, колко важна и модерна е била тя не само за времето си, но и от съвременна гледна точка. Не мога да не направя паралел и с настоящата си работа като председател на Великотърновския общински съвет. От гледна точка на непреходността на Търновската конституция и работата ми с гражданите, оценявам колко е важно разделението на властите. Всяко добро управление се основава точно на разделение и на правата и задълженията на гражданите, които са указани с тази Конституция.
- Кое е водело учредителите преди 140 години, кое ги е подтиквало да се посветят на това дело?
- Учредителите, които са подписали Търновската конституция, са работели с голям плам и са осъзнавали важността на делата, които историята им е отредила. Те са били водени изключително от любовта си към България и много отговорно са пристъпвали към подписването на най-важния закон за държавата. Искрено се надявам с честванията по случай 140-та годишнина от подписването на Търновската конституция да пренесем този патриотичен дух в нашето съвремие и ние, гражданите на Велико Търново, да оценим деня по достойнство и да отдадем заслужена почит на предците ни.
Досега 16 април беше отбелязван като Ден на юриста, но ако бъде признат за официален празник, всички българи ще осъзнаят и разберат истинското значение на тази паметна дата, на която реално се ражда държавата България. Това е път, който води до нашето духовно и патриотично израстване. Не мога да приема изказвания като това, че имаме достатъчно празници и не е нужно да натоварваме календара с още почивни дни. Ако ние сами не осъзнаем уроците на историята, не тачим достойните дела на нашите предшественици, ако не уважаваме стремежа им тази страна да просперира, няма кой да ни помогне.
Не съм привърженик на това да идеализираме и романтизираме историята. И тогава, и сега е имало и има достойни, умни, родолюбиви и работещи хора, но и такива, които не отговарят на очакванията на своите избиратели. Преди 140 години депутатите са имали привилегията и благословията да са първи, да бъдат представители на едно Велико Народно събрание. Те са осъзнавали своята роля в историята. Чел съм протоколи от събранията. Има и комични, дори не дотам интелигентни изказвания, дискусии и спорове. Но духът, който е владеел всички, е бил именно този на патриотизма.
- Инициативният комитет внася предложение Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица. Защо подкрепяте това искане?
- Лично за мен това е много специална тема. Аз съм роден и съм израснал в този град. За мен Търново е наистина Велико. Аз не просто го обичам, той е част от мен. Искрената обич към един град, според мен, не е само историята, славното минало, съвременните постижения, а и личните спомени, съкровените моменти, дори местния диалект, по който можем да се познаем. Да - Велико Търново има признанието на всички българи като исторически център, като едно от най-красивите кътчета на Родината. Статутът на духовна и историческа столица обаче ще му даде допълнителен авторитет, а и това също е път към духовното ни израстване. Не мога да си обясня защо има великотърновци, които омаловажават нещо толкова позитивно като идея. Може би, защото често демонстрираме патриотизъм, бием се в гърдите колко обичаме България, а в същото време сме способни да принизяваме както историята, така и нашите национални герои.
Ако статутът „духовна и историческа столица“ се „облече“ в реални нормативни актове и това улесни развитието на града, доведе до привличането на допълнителни средства, ще е чудесно. Но дори и самото признание ще е голяма крачка за Велико Търново.
Пожелавам на всички великотърновци да пренесем през април оня забележителен патриотичен дух, който е владеел града преди 140 години. Защото само паметта към историята, към предците ни и към великите им дела, може да ни направи горди и свободни българи.

16 април – Денят на Търновската конституция, да бъде обявен за официален празник в България, а Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на страната ни. Около тази кауза се обединиха видни великотърновски общественици, които за целта сформираха Инициативен комитет. Предложението ще бъде гласувано в Народното събрание.

Идеята се ражда във връзка с мащабните чествания и богата програма, посветени на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, чиито център ще бъде Велико Търново. Кулминацията на събитията ще бъде на 16 април, когато в старата българска столица ще заседава тържествено 44-ото Народно събрание на Република България.

В поредица от интервюта, експозиции и мнения, ви представяме членовете на инициативния комитет, тяхната мотивация, убеждения и цели за осъществяване на каузата, която ги обединява.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.