27.03.2019 15:00

Приемането на Търновската конституция оживя пред ученици от Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“

Приемането на Търновската конституция и дебатите, които народните избраници от Учредителното събрание са водили през 1879 година, оживяха пред шестокласници и седмокласници от Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“. Учебното заведение бе домакин на открит урок, посветен на 140-годишнината от изработването на първия основен закон на България.
С голям интерес младите великотърновци изслушаха лектора – доц. Светла Атанасова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Старата столица. Освен интерактивната презентация, върнала времето към изграждането на държавността след Освобождението, учениците се запознаха с документи, артефакти и дори оръжия от периода 1878-1879 година.
Откритият урок бе част от поредицата срещи в училищата, организирани от центъра за професионално ориентиране и консултиране към Общинския детски комплекс. Освен да си припомнят фактите от историята, учениците се запознаха и с професията на музейния уредник.
По-рано през месеца петокласниците от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ навлязоха в тайните на медицината и на лекарската професия, споделени им от педиатъра и началник на детското отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Валентин Точков. Предстои още една открита среща, посветена на 140-годишината от Търновската конституция – тя ще е в Средно училище „Емилиян Станев“, а лектор ще бъде председателят на Районния съд Десислава Чалъкова.
Продължава работата на откритата приемна на консултантите по професионално ориентиране в информационния център в сградата на Община Велико Търново. Всеки четвъртък от 14,00 до 16,30 ч. експертите се срещат с ученици и млади хора, за да им помогнат и да ги насочат в избора на последващо образование и професионална реализация.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.