23.01.2019 17:30

Даниел Панов и потомка на Райна Княгиня инициират конкурс за иновативни проекти

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и доц. д-р Наталия Футенова, която е потомка на славната българка Райна Княгиня, ще инициират ученически и студентски конкурс за иновативни проекти. Доц. Футекова гостува в Старата столица по покана на Градски ученически парламент, а идеята за надпреварата се роди след срещата й с градоначалника.
Идеята е чрез конкурса, който ще се проведе през пролетта, младите великотърновци, изучаващи или имащи интерес към високите технологии и IT-сферата, да дадат воля на своето въображение за иновативни решения в различни сфери – култура, туризъм, управление на различни дейности и др.
Бъдещата инициатива ще бъде представена пред Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, пред бизнеса и фирмите в сферата на високите технологии, както и пред местния клуб на програмистите.
„Хубаво е, когато един град се развива, младите хора, които учат, живеят и работят в него, да са част от тези положителни процеси“, коментира доц. Футекова. Тя сподели още, че е силно впечатлена както от Велико Търново, така и от младите великотърновци.
Разговорът обхвана и темата за образователните програми в училищата. „Младите хора трябва да познават славните възрожденци, които са били част от освободителното движение на България от турско робство. Нека учителите наблегнат малко повече върху живота и делото на славните наши предци. А сред тях, безспорно, е и Райна Княгиня. Тя е свързана с Велико Търново, където в продължение на три години е учител във Втора девическа гимназия. Ние трябва да се гордеем, че видни възрожденци от такъв калибър са дали нещо от себе си за нашия град“, коментира Даниел Панов.
Доц. Наталия Футекова гостува в Детска градина „Райна Княгиня“, където бе посрещната по стар обичай с хляб и мед и се включи в детския празник. Тя ще изнесе и лекция пред млади хора от Старата столица за предприемачеството, стъпките към успешния бизнес, възможностите за успешно образование и кариера в България.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.