22.01.2019 15:30

Поп-Панайотовата къща в Арбанаси ще бъде реставрирана в оригинален вид

Кметът на Велико Търново Даниел Панов инициира проверка

Поп-Панайотовата къща в с. Арбанаси, която е частна собственост, ще бъде реставрирана в оригиналния си вид. Това бе потвърдено по време на работна среща, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Градоначалникът нареди проверка на движението по проекта за реконструкция, който вече е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и е одобрен от главния архитект на Община Велико Търново.
Старинната къща в с. Арбанаси е със статут на паметник на културата. Притежателите са британци, а намерението им е да направят пълна външна реставрация по всички правила, както и вътрешна адаптация на недвижимата културна ценност. Това увери и техният български представител, присъствал на работната среща.
Проектът за реставрация бе представен от арх. Иван Чолаков, а в разговорите участваха главният архитект на старопрестолния град Николай Малаков, представителят на Министерството на културата арх. Милен Маринов, експертът по културно наследство арх. Донка Колева, директорът на общинската дирекция „Строителство и устройство на територията“ инж. Динко Кечев и негови колеги.
До началото на строителните дейности къщата и зидовете й е бъдат поставени под особен надзор, а в Министерството на културата ще бъде представена актуална информация за състоянието на сградата и за проектираната реставрация. Страховете, че ще има промени по вида на къщата, са напълно неоснователни, увериха архитектите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.