30.10.2018 15:45

Кметът Даниел Панов посрещна във Велико Търново над 50 бесарабски българи – ученици и учители

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна над 50 бесарабски българи – ученици и учители, които тази вечер ще зарадват жителите и гостите на Старата столица с патриотичен концерт. Панов благодари на гостите, че съхраняват умело и популяризират българските традиции, фолклор и обичаи, и че ще зарадват великотърновци с родолюбивата инициатива. Концертът започва в 18,30 ч. тази вечер и ще бъде в залата на читалище „Надежда – 1869“. Входът е свободен. Поводът е отбелязването на Деня на бесарабските българи – 30 октомври.
„Радвам се, че при посещението си в България избрахте да гостувате в историческата и духовна столица – Велико Търново. Както ще се убедите, всяко кътче в нашия град е свързано с историята на нашата обща родина“, обърна се към бесарабските българи Даниел Панов. Той им разказа за славния период на Второто българско царство, когато Търновград е столица и е фактор в цяла Европа, а също и за едни най-важните държавнически събитията след Освобождението, случили се в Търново – приемането на Търновската конституция и обявяването на Независимостта.
„Благодаря и на Лайънс клуб Велико Търново – Арбанаси, които взеха присърце и подкрепиха вашето гостуване“, каза още Даниел Панов.
Ръководителят на групата и учител по български език Татяна Кофтун изказа признателност към Даниел Панов за топлото посрещане. „Носим българския дух в сърцата си, милеем за българското, тачим го, пазим го и най-вече – пазим православната вяра. В повечето села в Украйна работят български неделни училища. Нашата мисия е да научим децата да говорят литературен български език и да го владеят перфектно“, каза Татяна Кофтун.
Даниел Панов запозна гостите с образователната система във Велико Търново и препоръча да бъдат създадени двустранни контакти между българските училища в Украйна и Молдова и тези в старопрестолния град. „Като кмет ще подкрепя всяко едно подобно партньорство, което ще доведе до възможности за общи образователни инициативи и програми, взаимни гостувания на ученици“, подчерта градоначалникът. Той говори и за възможностите, които Велико Търново дава в сферата на висшето образование и последващата реализация на младите хора, за богатия културен живот и съвременното развитие града.
В концерта тази вечер участие ще вземат 23 деца на възраст между 13 и 16 години, част от Детска танцова група „Кадънджа“ – с. Кубей, музиканти и танцьори от ансамблите „Български сърца“ /с. Нови Троян/, „Хор на учителите“ /с. Чийший“/ и „Мюзик Драйв“ /Всеукраински център за българска култура, Одеса/. Входът е свободен.
Освен във Велико Търново, групата е гостувала в София и в Пловдив. В Старата столица бесарабските българи ще разгледат крепостта Царевец и други исторически забележителности и паметници на културата. Подарък за тях ще бъде прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.