29.10.2018 09:00

Музеят представя в изложба даренията, получени през 2018 година

Регионален исторически музей-Велико Търново ще представи в изложба даренията, постъпили в неговите фондове през 2018 година. Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъде открита на 1 ноември от 16,00 часа в Музей „Възраждане и Учредително събрание“. Тя включва етнографски материали, научна литература, документи, писма и редица ценни вещи.      
С изложбата музеят по традиция ще отбележи  Деня на народните будители и ще благодари на многобройните си дарители, връчвайки им дарителско свидетелство и карта за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.
Над 230 предмета са постъпили в музейните фондове тази година, а дарителите са над 40 души.
Най–голямото дарение е колекцията от 182 шевни машини на Иван Вачков от гр. Златарица. Машините са произведени в Германия, Чехословакия, САЩ, Италия, Австрия, Полша, Китай и Индия, по-голямата част от тях са в изправност и са работещи. Най-старата шевна машина е марка „Кьохлер” от 1893 г., а най-новите експонати са от средата на 60-те години на ХХ век.Част от колекцията включва 32 модела шевни машини „Сингер”, една 102-годишна „Британия” с оригинален 5-цифрен фабричен номер, няколко от германските марки "Гритцнер", "Мундлос" от 1939 г. и др.
Иван Вачков дари на музея и часовници от средата на XIX век. Техните  корпуси и капаци са изработени от сребро с проба 800. Циферблатът на единият от часовниците е обозначен с османо-турски цифри, предназначен за цивилния и военния турски пазар. Интересен е механичен ръчен часовник, марка „Риджи”, с гравиран подпис на Тодор Живков, който е принадлежал е на негов охранител.
В изложбата ще бъде показан и немски телеграф, система „Сименс – Халске”  използван от българската армия през Първата световна война. Телеграфът е в изключително добро състояние и с допълнителни леки ремонти ще може да работи отново.
Сред даренията има офицерска женска униформа дарена от полковник Невена Атанасова, значки, монети, плакети, ордени и медали дарени от Валентин Миновски, както и книги на историческа тематика, дарени от Септимиу Попеску от Румъния.
Имената на дарителите ще бъдат публикувани в сайта на Регионален исторически музей-Велико Търново.
Освен даренията, в изложбата „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъдат експонирани и артефакти, открити по време на последния археологически сезон на обектите на РИМ - Велико Търново.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.