24.10.2018 11:00

Учени от 12 държави пристигат във Велико Търново за конференция в чест на историка проф. Пламен Павлов

Учени от дванадесет държави пристигат във Велико Търново за международна конференция, организирана в чест на историка и почетен гражданин на Старата столица проф. Пламен Павлов и по повод 60-годишния му юбилей. Симпозиумът „България, българите и светът. Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани“ ще се състои в периода 26-28 октомври във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
Международната научна конференция е организирана от Историческия факултет и Центъра за медиевестични  изследвания на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Подкрепа за голямото събитие оказват Община Велико Търново и кметът Даниел Панов, Фондация „Българска памет“ с председател д-р Милен Врабевски, Фондът за научни изследвания към Министерството на науката и образованието, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Регионален исторически музей – Бургас, печатница „Абагар“ и Иван Кузманов от „Русокастро“.
„Събитието е най-голямото за годината в научната сфера“, подчертаха организаторите от Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Николай Кънев, доц. д-р Иван Лазаров и гл. ас. д-р Николай Хрисимов.
Голямото научно събитие ще бъде открито на 26 октомври в 10,00 ч. в аулата на Ректората от кмета на Велико Търново Даниел Панов, от проф. Пламен Павлов и историци от организационния комитет. Отделните панели на конференцията ще се провеждат в залите на институт „Конфуций“ в центъра на Велико Търново.
 „100 участници ще се представят с доклади, една четвърт от тях са от чужбина. Представени са и всички научни институции в България. Във Велико Търново пристигат световноизвестни имена в историческата наука – проф. Димитрий Поливяний /Русия/, проф. Радивой Радич /Сърбия/, проф. Патрик Льока /САЩ/, проф. Мирослав Лешка /Полша/, а също и големите български историци акад. Васил Гюзелев, проф. Христо Матанов, проф. Милияна Каймаканова, доц. Георги Николов, проф. Илия Илиев. Конференцията отразява както широките обществени интереси и огромната роля на проф. Пламен Павлов за българите по света, така също и неговата голяма научна дейност“, поясни доц. Кънев. По думите му, форумът е доказателство, че Велико Търново и Търновската историческа школа са основна точка в картата на историческата наука в България и по света.
С доклади ще се представят също водещи български археолози, сред които проф. Николай Овчаров, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Хитко Вачев, проф. Константин Тотев, доц. Константин Дочев.
„Малко са учените, за които България и българите са кауза. Проф. Пламен Павлов е именно учен с кауза, за която той отделя огромно време и част от своя интелектуален потенциал“, коментира доц. Иван Лазаров – доайен на медиевистиката в старостоличната Алма-матер. Той посочи, че настоящият научен форум е трети пореден, посветен и на знаковата за българската история дата 26 октомври 1185 година, когато братята Петър и Асен обявяват началото на въстанието, довело до възстановяване на българската държава и до обявяването на Търново за столица.
Всички доклади от конференцията ще бъдат обединени в специално издание – рефериран двутомник, който ще влезе в международния научен обмен, поясни Николай Хрисимов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.