25.10.2018 14:00

Велико Търново е в пълна готовност за зимния сезон

Снегопочистващата техника излиза на 15-а минута от снеговалежа

Община Велико Търново е в пълна готовност за предстоящия зимен сезон, стана ясно по време на днешното заседание на Общинския съвет. По разпореждане на кмета Даниел Панов вече са набелязани необходимите мерки и организация. За целта бе сформирана комисия, оглавявана от заместник-кмета проф. Георги Камарашев, в която влизат експерти от общинската администрация, представители на снегопочистващите фирми и експлоатационните дружества. Информацията за подготовката бе предоставена и приета без забележки от местния парламент.
До 15-а минута от започването на снеговалежа техниката трябва вече да е по улиците на Старата столица. Докато вали, максимално допустимата снежна покривка по главните транспортни улици не бива да надхвърля 3 сантиметра. До 2 часа след спирането на валежите тази част от градската пътна мрежа, поемаща основния трафик, трябва да бъде почистени. За по-слабо натоварените транспортни улици изискването е до 12-я час след края на снеговалежа, а за второстепенните /кварталните/ отсечки – до 24-я час.
Отговорната за снегопочистването на уличната мрежа в Старата столица фирма вече е осигурила 1000 тона пясъчно-солна смес, 800 тона промишлена сол и 100 тона химическа смес против обледяване.  За обработката на улиците в града, чиято обща дължина е 114,64 линейни километра, компанията разполага с 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на инертни материали, две фадроми, три камиона за извозване на снежни маси. В резерв могат да бъдат пуснати още две комбинирани машини с гребла.
Тротоарите, стълбищата, пространствата около автобусните спирки и обществените зони ще бъдат чистени от общинското предприятие „Зелени системи”. С дейността ще бъдат ангажирани близо 90 служители, осигурени са и седем малогабаритни машини.  
Близо 146 линейни километра е дължината на общинската пътна мрежа. Отговорната за зимната й поддръжка фирма разполага с необходимите инертни материали, машини и кадрови ресурс. Създадена е и адекватна организация за почистването на улиците в населените места от общината. Ако са необходими по-сериозни дейности, няма да бъдат пестени средства, подчерта проф. Георги Камарашев.
Всички 23 детски градини и 21 училища на общинско финансиране са напълно подготвени за предстоящия зимен сезон. Освен основния тип гориво, използвано за отопление на учебните бази, осигурен е и алтернативен източник на топлинна енергия.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.