05.04.2012 13:52

Велико Търново ще се побратими с избран японски град

Велико Търново ще се побратимява с японски град, съобщи кметът на общината Даниел Панов след среща с посланика на Япония у нас Н. Пр. Макото Ито. По време на приема са обсъдени възможностите за сътрудничество и партньорство между двете страни.

Градоначалникът информира, че формулярите за кандидатстване за побратимяване са изпратени в посолството преди седмица, но не е ясно точно с кой град на Страната на изгряващото слънце ще се обменят добри практики.

По думите на Макото Ито градът ще бъде избран по критерии за сходство със старата българска столица подобни градски характеристики, културно наследство, присъствието на много млади хора, студенти и др. Негово Превъзходителство подчерта още, че ще се работи за задълбочаване на отношенията и за в бъдеще и не пропусна да отбележи, че Велико Търново е един от центровете за обучение по японски език, както и добрите контакти с Великотърновския университет.

След срещата стана ясно още, че в края на май ще пристигне и озвучителната уредба за търновския театър. Съоръжението е дарение от японското посолство на стойност 450 000 евро.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.