27.11.2012 14:11

Кметът на общината и представители на полицията се срещнаха с жителите на село Плаково

 Жителите на село Плаково се срещнаха с кметът на Община Велико Търново, директора на областна дирекция на полицията комисар Живко Коцев и представители на полицейски служби и звена.

  Кметицата на Плаково отчете, че през изтичащата година, по проект ”Местни инициативи”, са работили активно, като са изкърпили 183 кв. м. от пътните настилки  към село Големани и  към град Килифарево. Почистени са терени около кладенци. Косени са всички общински площи, площадчета и гробищен парк, с обща площ от 26 декара. Почистено е коритото на реката около църквата, както и водостоците. С 22 хил. лв., по проект на Министерство на културата е завършен ремонта на камбанарията на църквата. Чествана е 165 годишнината от създаването на храма в селото. Отбелязана е 100 - годишнината от Балканската война.

  Много добра съвместна работа бе отчетена с органите и структурите на полицията и охранителната фирма. Кражбите в населеното място на практика са спрели. Просветляват се участъците под далекопроводите и електромрежата,  с надежда да няма проблеми през зимният сезон. За 2013 г. Плаково има нужда от още една охранителна камера, настилка пред кметството и още съдове за смет.

  В началото на срещата господин Даниел Панов заяви, че идва в селото и се радва да се види с всички хора, да чуе тяхното мнение, да  види какво е направено и да се предвиди какво може да се направи за следващата година. Поставени са липсващите пътни знаци, които жителите на селото преди време пожелаха да бъдат монтирани. Има сложени пътни знаци, ограничаващи движението на тежки камиони, които превозват дърва и разрушават пътните настилки и увреждат пътищата. Истинският проблем е всъщност, че знаците не се спазват.

  Кмета на общината г -н Даниел Панов информира жителите, че в началото на следващата година, след приключване на обществена поръчка, ще бъдат доставени нови съдове за смет, които ще бъдат напълно достатъчни за обслужване на населението. Комисар Коцев обърна внимание на необходимостта от бдителност и предпазване от телефонни измами, от гастролиращи „търговци” и всякакви форми на измами.

  Кметът на общината обърна внимание на необходимостта по-стриктно да се контролира движението на тежко товарни камиони, които свличат дървесина, движат се по ремонтирани пътища, не спазват ограниченията , разрушават пътищата и могат да предизвикат дори свлачищни процеси. „Това е много сериозен проблем, защото от една страна се извършват безобразия в горите, а от друга страна се разрушава пътната инфраструктура” - заяви кмета на общината.

  Началникът на „Охранителна полиция”  Иван Каназирски заяви, че с приближаването на зимният сезон се засилва проблема с транспорта на дървесина от тежки автомобили. Проведена е съвместна среща с органите на полицията и горските управления. Фирмите, получили разрешение да добиват дървесина вече ще са задължени да уведомяват кметовете на населените места. Господин Каназирски се обърна към жителите за  по - активна позиция, за оказване на  съдействие за подаване на сигнали за проблемни ситуации и  задържане на нарушителите.

  Жителите на селото заявиха, че са много доволни от присъствието и резултатите от дейността на охранителната фирма, както и от съвместната им работа с полицейските служби. Беше поставен въпрос, свързан със снегопочистването на селото. Изработен е подробен график за почистване на селото. След почистване на Килифарево веднага започва почистването на селото, но никога не е имало проблеми с пътуването на автобус и доставките на продоволствие в с. Плаково.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.