07.02.2018 12:00

Демонтират елементите от старата тролейбусна мрежа

Във Велико Търново демонтират елементите и съоръженията от бракуваната тролейбусна мрежа. По разпореждане на кмета на Старата столица Даниел Панов бе ускорено премахването на конзолите, стрелките и обтегателните въжета. Вече са свалени са близо 100 от общо 455 елемента.
Дейността е възложена от Общината и се извършва по график. Екипи на сектор „Пътна полиция“ регулират движението в участъците, в които се работи.
Вече са демонтирани са всички конзоли по улица „Оборище”, елементи в района на Съдебната палата и по булевард „България“. Работата продължава в посока улица „Полтава“.
През 1997 година ползването и стопанисването на цялата тролейбусна инфраструктура е отдадено на частна фирма, която става собственик на тролеите. През 2010 година Община Велико Търново си връща стопанисването. Завареното лошо състояние на амортизираната тролейбусна инфраструктура и кражбите правят възстановяването й неоправдано висок разход, предвид развитието на технологиите и навлизането на електрически автобуси с автономно движение. Затова през 2014 година е взето решение за бракуването на мрежата, а Общинският съвет разрешава демонтажа на мрежата.
Екологичният транспорт във Велико Търново ще бъде възстановен с проект за интегриран градски транспорт, който ще бъде финансиран по оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. Една от мерките е внедряването на електрически автобуси в системата на обществените превози.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.