06.02.2018 17:00

Даниел Панов договори по-дълъг срок за отчитане на проекти по ОП „Региони в растеж“

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов договори по-дълъг срок за отчитане на общинските проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Вместо до края на юни, местната власт ще може да стори това до края на септември.
Даниел Панов и колегите му от ръководството на НСОРБ се мотивираха с продължилото близо година търсене на решение за финансиране на проектите за образователна инфраструктура, за които не достигаше ресурс. При някои общини те заемат дял от 50 и повече процента от инвестиционните им програми, а реалните строителни дейности ще започнат през лятото на настоящия строителен сезон, за да не влияят на учебния процес.
„Удължаването на сроковете е необходимо - в общ интерес е общините да постигнат целите си и бюджетите ни да не се намаляват с размера на резерва“, коментира Панов.
Ръководителят на Управляващия орган на оперативната програма и заместник – министър на регионалното развитие Деница Николова прие предложението за резонно. Тя увери, че общините ще получат удължаване на срока до края на септември за постигане на 20 % верифицирани средства.
„Благодаря за добрата съвместна работа с Управляващия орган и Комитета за наблюдение през изминалата година. Особено важно бе осигуряването на допълнителните 214 млн. лв. за проектите на общините за образователна инфраструктура. Просветата е национален приоритет и този ресурс е сериозна подкрепа за обновяването на общинските училища и детски градини“, каза още Даниел Панов.
По време на заседанието бе обсъден и въпросът за различни сигнали, свързани с оперативната програма. Даниел Панов изрази увереност, че местната власт, НСОРБ и Управляващият орган ще предприемат коригиращи дейности, които ще допринесат за взаимния успех, коректност и още по-високо качество в изпълнението на проектите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.