02.02.2018 16:00

Журналисти от Азербайджан снимат филм за България и Велико Търново

Журналисти от Азербайджан разгледаха Велико Търново и заснеха кадри от Старата столица за нов филм за България. В продукцията място ще намерят знаковите забележителности, музейните обекти, а и съвременният живот в града. Гостите бяха приети от заместник-кмета по икономическо развитие Снежана Данева-Иванова. Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че откритата наскоро авиолиния между София и Баку е пример за добро международно партньорство и е предпоставка за засилване на туристически обмен между Велико Търново, България и Азербайджан.
Заместник-кметът Снежана Данева – Иванова разказа на гостите за славната история на Велико Търново, за столичния период на града, за богатото културно-историческо наследство и многообразието от паметници на културата от четири архитектурни периода. Тя припомни, че именно с подкрепата на фондация „Гайдар Алиев“, чийто председател е първата дама на Азербайджан и вицепрезидент Мехрибан Алиева, е реставрирана знаковата за историята на България крепост Трапезица. „Царевец и Трапезица оформят най-големия музеен комплекс на открито не само в нашата страна, но и на Балканите“, подчерта Снежана Данева-Иванова.
Чуждестранните журналисти споделиха отличните си впечатления от Велико Търново, от крепостите Царевец и Трапезица, от Мултимедийния посетителки център „Царевград Търнов“ и Самоводската чаршия, от  църквата „Св. Четиридесет мъченици“. Те проявиха интерес също към римския град Никополис ад Иструм, както и към музей „Възраждане и Учредително събрание“.
Друга от темите на разговора обхвана съвременното развитие на Велико Търново. Заместник-кметът припомни, че последните изследвания нареждат Старата столица сред 20-е най-развити икономически центрове и генератори на растеж в страната, в които са съсредоточени инвестициите и които акумулират брутния вътрешен продукт. „Велико Търново е град със завишен инвестиционен интерес, с много ниска безработица и много добро състояние на пазара на труда, както и с благоприятни демографски тенденции“, каза още Снежана Данева-Иванова. Тя разказа също за университетите в града и за много добрата образователна система.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.