21.11.2017 12:45

Царевец светва в оранжево срещу насилието върху жени и деца

Крепостта Царевец във Велико Търново ще бъде обагрена в оранжево на 25 ноември. Инициативата на Зонта клуб в Старата столица, подкрепена от кмета Даниел Панов, е част от глобална кампания срещу насилието върху жени деца, както и срещу трафика на хора.
Всяка година от 25 ноември започват дните на активност на Зонта клубовете в целия свят, насочени срещу този тип престъпления срещу личността. В 17,30 ч. в съботната вечер историческият хълм в старопрестолния град ще бъде осветен в оранжево, в знак на съпричастност и солидарност към пострадалите от този тип престъпления.
Отново с подкрепата на Община Велико Търново на 1 декември дамите от Зонта клуб Велико Търново ще експонират табла с полезна информация за превенцията срещу насилието и трафика на хора. Изложбата ще бъде подредена по пешеходната алея пред Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
През последните 15 години Зонта клуб Велико Търново реализира различни прояви в подкрепа на пострадалите от тези престъпления жени и деца. Организацията повишава информираността им за техните правата, предоставя безплатни юридически и медицински консултации и съвети, съдейства им пред органите на МВР и прокуратурата.
Друг основен акцент е поставен върху превенцията срещу насилието и трафика на хора. Консултанти и организатори на събитията са дамите юристи и лекари – членове на Зонта клуб, които привличат и свои колеги. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.