19.11.2012 08:00

Кметът Даниел Панов взе участие в семинар за обмяна на опит по проблемите при усвояване на европейските фондове в строителството

Кметът на Община Велико Търново откри, заедно с областния управител проф. Пенчо Пенчев, изпълнителните  директори на Камарата на строителите, фонд ФЛАГ и Центъра за превенция и противодействие на корупцията, семинар, свързан с проблемите при усвояване на европейските фондове. В рамките на двудневния семинар, организиран от Камарата на строителите в България, областните представителства във Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе в партньорство с МРРБ, МОСВ, ДФ ”Земеделие” и  НСРОБ, ще се маркират базисните модели  за по-ефективна работа през следващия програмен период  2014 - 2020 г.

По време на откриването кметът Даниел Панов сподели мнението, че в България все още съществува проблем с обучението на експерти, който е основен при ефективното усвояване на европейските фондове. Кметът също така сподели, че наред с добрите практики, с които Община Велико Търново дава пример при  успешното управление на средствата по фондовете, в последните години, след преминаване на период на адаптация  в Централен Северен район, като цяло се забелязва чувствително подобрение при обучението на експертите в тази област. Кметът също заяви, че в качеството си на  член на НСРОБ наблюдава и проблем, стоящ най-вече пред по - малките общини, където липсата на информираност е основна пречка при кандидатстванията, но също така сподели, че след стартирането на информационен бюлетин този проблем до известна степен е преодолян.

Участниците в дискусията дадоха началото, маркирайки  основните проблеми пред строителния бранш, свързани с подготовката на тръжните процедури при обществени поръчки, обжалванията свързани с тях, бюрократичните пречки. Поставен бе акцент върху едно от основните решения, свързано с намаляване на бюрократичната подготовка в обществените поръчки, като до края на годината ще бъдат представени на правителството процедури за унифициране и  електронни технически решения, базирани на платформи, посредством които ще се обособят регистри на фирми, каталог на продуктите, търгове и одит, необходими при работата в сферата на обществените поръчки. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.