15.11.2012 16:21

С 40 млн. лева ще реконструират пет колектора, четири дъждоприемника и пречиствателната станция

Пет канализационни колектора, четири дъждоприемника и пречиствателната станция на града ще бъдат реконструирани по интегриран проект за водния цикъл на Велико Търново.  Днес в голямата зала на Общината се проведе обществено обсъждане на изготвените от администрацията задания за проектираните парцелни планове, които трябва да осигурят външните канализационни връзки до главния колектор на старата столица. Обхватът на разработения проект е изцяло разположен на територията на землището на града и засяга терени предимно общинска собственост, поясни гл. архитект на общината Николай Малаков.  В рамките на проекта ще бъдат реконструирани колекторите – „Дълга лъка”, „Бояджийски чешми”, „Бузлуджа – юг”, „Западна промишлена зона”, „Опълченска”. По думите на арх. Малаков след реализирането на дейностите по проекта ще се обезпечи по-бързото събиране и отвеждане на отпадните води, ще се оптимизира работата на канализационната мрежа на цялата градска част, ще се повиши и броя на домакинствата и други източници на отпадни води, свързани с канализацията. Реновирането на пречиствателното съоръжение пък ще намали замърсяването на река Янтра, посочи още Николай Малаков.

След запознаването и оповестяването на парцелните планове, засягащи проекта, общинската администрация трябва да ги внесе за обсъждане на експертен съвет, след което ще бъдат подложени на гласуване пред местния парламент. Трасетата трябва да бъдат одобрени и от Министерството на земеделието, обясни инж. Валентина Миткова, началник отдел „Териториално развитие”.

„Интегрирания проект за водния цикъл на град Велико Търново – реконструкция на пречиствателна станция за отпадни води, реконструкция на канализационна и водопроводна мрежа” е със срок на изпълнение 2013 – 2014 година.

Към момента дейностите по първият мащабен проект за подмяна на остарялата и амортизирана канализация на старата столица вървят по план, съобщиха от общината. За месец октомври по изграждане на водопровод и канализация –  ПЪТЕН ВЪЗЕЛ „КАЧИЦА”, ул.”МАГИСТРАЛНА” са монтирани 12 метра дренажни тръби, изпълнени са на 90% две ревизионни шахти. ПоИзграждане на водопровод и канализация – ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ” се работи съгласно графика за строително-монтажни работи, въпреки възникващите трудности при подмяната на стари проводи. Изградени са и са подготвени за асфалтиране 234 м канализация и водопровод с дължина 655 м. Направена е организация и е започната работа по участъци с обща дължина 80 м. Асфалтирани са завършени участъци с площ 520 м2. Подмяна на най-малко 150 м тръби, заедно с всички съпътстващи изкопни, ремонтни и рехабилитационни дейности, са заложени в плановете на изпълнителя на месечна база за предстоящите зимни месеци, допълват от местната администрация. Светлинна сигнализация регулира движението в двете посоки по всички разкопани улици. Стремежът на общинските власти е трафикът в централната градска част да бъде максимално облекчен, въпреки множеството точки, в които тече интензивна работа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.