29.09.2017 10:30

С официална церемония откриват парк „Търновград – духът на хилядолетна България“

С официална церемония от 10,30 чса на 30 септември 2017 г., събота, ще бъде открит парка на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“ във Велико Търново. Лентата на новата туристическа атракция ще прережат кмета на старата столица инж. Даниел Панов и инвеститорите на проекта Александър и Наталия Меншикови.
Паркът с макети на български исторически и природни забележителности е разположен на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“ в подножието на крепостта Царевец. В него са експонирани точни копия в мащаб 1:25 на Бачковския и Рилския манастир, резиденция „Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица, римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София" и "Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата и Белоградчишка крепост, крепостта „Баба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и руската църква в София, парламента, руската църква в с. Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея“ 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралата във Варна. Представени са Розовата долина край Казанлък, пристанища „Варна“ и „Русе“ със съоръженията и корабите, международно летище „Варна“, Дунав мост, ски курорт Банско, Златни пясъци. В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата „Св. 40 мъченици, Художествена галерия „Борис Денев“, паметниците „Асеневци“  и „Майка България“, а копието на крепостта Царевец е единственото в мащаб 1:70.
На първия етап от изграждането на проекта миниБългария в парковата среда са изложени 43 макета, като инвеститорите от Национална компания Украйна на Балканите предвиждат общия брой да достигне 70-80.
Паркът „Търновград–духът на хилядолетна България“ ще работи през есенно-зимния сезон от 9,00 часа до 18,00 часа, а билетите ще са с цена 10 лева за възрастни и 5 лева за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди.
След официалното откриване на 30 септември парка ще бъде отворен през целия съботен ден за безплатни посещения.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.