29.09.2017 16:00

Споделената IT зона „Хакерспейс“ отвори врати във Велико Търново

Споделената зона за събития, обучения, семинари, срещи и работа в сферата на високите технологии (IT) отвори врати във Велико Търново. Пространството „Хакерспейс“ се намира в сградата на Европейския център, на удобно и достъпно място в централната част на старата столица.
Инициативата на Клуба на програмистите във Велико Търново за създаване на зоната получи подкрепата на общината и на кмета Даниел Панов. „Хакерспейс“ е създадена в част от сградата, която кметството предостави на програмистите за безвъзмездно ползване през следващите 10 години. Великотърновски фирми помогнаха с обзавеждането.
Откриването събра програмисти както от Велико Търново, така и от други градове. Сред гостите бе и заместник-кметът на старопрестолния град Ганчо Карабаждаков. Той приветства програмистите и ги поздрави от името на Даниел Панов.
Ганчо Карабаджаков посочи, че зоната „Хакерспейс“ е пример за успешно работещото партньорство между местната власт, образованието и бизнеса. „Убеден съм, че тук ще бъдат създадени много нови проекти и нови компании в IT-сектора, ще се родят много нови идеи, които да са полезни както за вас, така също и за нашия град“, обърна се към програмистите Ганчо Карабаджаков.
„Пространството „Хакерспейс“ е специално обособено за конкретен вид занимания, свързани с високите технологии, с електрониката, с роботиката. Идеята е това да е свободна зона, в която студенти, ученици, работещи и изобщо всички с интерес към IT-сферата да работят, да се срещат с колеги, да намират съмишленици, да създават проекти“, коментира председателят на великотърновския Клуб на програмистите Невен Боянов.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.