29.09.2016 16:00

Велико Търново е водещ град в новите културно-исторически дестинации на Министерството на туризма

Велико Търново е водещ град в новите културно-исторически дестинации на Министерството на туризма. Те са общо осем и бяха представени от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на престижния международен форум „16+1”. Първата среща на кметове от страните от Централна и Източна Европа и Китай се проведе в София, а делегация от Световната федерация на туристическите градове посети Велико Търново като водещ фактор в новите дестинации.
От старопрестолния град започва националният тур „Столиците и градовете на българските царе и патриарси”. Включените туристически обекти са крепостите Царевец и Трапезица, заедно с храмовете „Свети Четиридесет мъченици”, „Св. Св. Петър и Павел” и „Свети Димитър”. Дестинацията продължава към Русе и забележителностите в региона, Шумен, старите столици Плиска и Велики Преслав, Силистра и завършва във Варна.
Велико Търново със Самоводската чаршия, улица „Гурко”, музеите „Възраждане и Учредително събрание”, „Нова и най-нова история”, Сарафкината къща и цялата стара част на града е неизменна част от маршрута „Българската архитектура и занаятчийство”. В дестинацията централно място заема и архитектурният резерват Арбанаси с автентичните възрожденски къщи. Турът включва също десетки забележителности София,  Панагюрище, Копривщица, Сопот, Калофер, Шипка, Габрово, Сливен, Котел, Жеравна, Пловдив и Пещера.
„16+1” е инициатива на правителството на Китай, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ): Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония.
Новите дестинации могат да бъдат разгледани на тази страница.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.