07.09.2016 16:00

Уникален спектакъл „13-ят месец“ ще бъде представен във Велико Търново

На 11 септември /неделя/ от 20:00 часа в Лапидариум на Археологическия музей Велико Търново ще бъде представен уникалният спектакъл „13-ят месец“.
Той е вдъхновен от стихове и лирични прози на гениалния европейски творец Гео Милев, които за съжаление остават непознати на повечето българи. Литературната основа на спектакъла е „Експресионистично календарче за 1921 г.“, към която са добавени лирични прози на месеците от „календарчето“, присъединени са и други, на практика непознати за широката публика текстове на автора.
Спектакълът е сред проектите, финансирани и осъществени с подкрепата и съдействието на общинска програма "Изкуство и култура" през 2016 година. В годината, когато се навършват 120 години от рождението и 90 години от гибелта на Гео Милев публиката на Старата столица ще има възможността да съпреживее един уникален спектакъл, който ще припомни гениалността на българският творец, поет и театрал и ще подчертае европейските мащаби на неговият творчески размах.
Сценарий и режисура Валерия Вълчева. Сценографи: Борис Далчев, Невена Георгиева, Михаела Добрева, Росица Грънчарова, Илина Стефанова. Актьори и музиканти: Деница Даринова, Мирослава Захова, Любомир Желев, Явор Костов, Мартина Митева (перкусии), Милена Вълева (цигулка), Магдалена Далчева (виолончело), Калоян Минчев (барабани). Музика на живо от Артур Онегер, Бенедето Марчело, Панчо Владигеров, Христо Йоцов.
Спектакълът е реализиран от театрален екип на Сдружение “Театър вятър“ в партньорство с Великотърновско дружество за приятелство „България - Япония“.
                                                                    

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.