23.06.2016 10:00

Предстои откриването на уникалната фото изложба „Венеция се оглежда“

На 21 юли 2016 г. предстои откриването на уникалната фотоизложба „Венеция се оглежда“. Престижното културно събитие ще бъде продължение на успешното сътрудничество на Община Велико Търново с Италианския културен институт в София.
Изложбата ще бъде експонирана в Общински изложбен комплекс "Рафаел Михайлов" от 21.07 до 02.08.2016 г.
Фотографиите са част от колекция от над 1000 снимки, реализирани между 2004 и 2006 година. Те представят една непозната Венеция, ефимерна и едновременно вечна, която се оглежда в стъклата на собствените си прозорци. Този град се представя като променлив и неуловим, а всъщност е идеален и метафизичен. Фотографиите не са негово копие, а визии от една въображаема Венеция, която променя формите и цветовете си, разпространява присъствието си в неочаквани гледки и изумителни асоциации, в които конкретиката се слива по художествен начин с абстрактното. Куполи, дървета, камбани, колони, облаци, статуи и комини изкачат от прозорците на къщи и дворци, приемайки необичайни форми.
Рикардо Дзиполи е роден 1952 г. в Прато (Италия). Преподава Персийски език и литература и Фотография в Университета Ка‘Фоскари във Венеция. Автор е на многобройни публикации на тема Иранистика, занимава се предимно с исторически и стилистични проблематики в рамките на класическата персийска литература. Започва да се занимава с фотография през 1972 г. Първите му изложби са в Института за съвременно изкуство в Лондон и в Галерия Il Diaframma в Милано. Антология на неговите фотографии, пълния списък на изложбите и публикациите му ще откриете на официалната му страница.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.