31.03.2016 14:00

Кметът на Велико Търново Даниел Панов участва в престижна международна конференция за местното управление

Кметът на община Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов участва в престижна международна конференция заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Сред гостите на форума „Добро управление на местно ниво - предизвикателства и перспективи” бяха също генералният секретар на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа Андреас Кийфер и заместник-председателят на Европейския комитет за демокрация и управление към Съвета на Европа Пол-Анри Филипс. Организатор е Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България, в сътрудничество с Европейския комитет за демокрация и управление на Съвета на Европа. Присъстваха експерти от Норвегия, Румъния, Полша и Великобритания.
„Благодаря на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на нашите партньори от Конгреса на местните и регионални власти за ползотворното сътрудничество и ефективната работа. Това позволи България да бъде сред първите пет държави, които започнаха да прилагат Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво още през 2007 г. Удовлетворени сме и от факта, че през 2010 г. нашата страна първа получи акредитация за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво. Този инструмент е необходимата външна оценка, която получаваме. Това е чудесна възможност да съпоставим своите постижения по универсални европейски критерии. Радостно е, че все повече общини се включват в тази надпревара със самочувствието, че отговарят на високите изисквания”, каза Даниел Панов по време на откриването на международната конференция.
„Макар да имаме много поводи за удовлетворение от постигнатото, ние, местните власти, винаги търсим още по-добри решения. Всекидневните ни контакти с нашите съграждани са най-прекият път да разберем дали управляваме добре, отговаряме ли на техните потребности, създали ли сме условия за демократично вземане на решения и ефективно използване на публичните ресурси”, продължи кметът на Велико Търново. Той посочи, че всеки ден управниците на 265-те български общини полагат усилия, за да управляват по-добре, по-успешно и по-ефективно. „През цялата 20-годишна история на Националното сдружение на общините, нито за момент не е намалявал натискът от наша страна за създаване на по-добри условия за развитие на реална местна демокрация. Десетки са примерите за внедрени в българските общини успешни европейски практики и иновативни решения”, каза още Даниел Панов.
Регионалният министър Лиляна Павлова също отличи доброто сътрудничество с местните власти. „България е сочена като отличник по прилагането на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво. Все по-усилено и успешно вървим напред към фискална децентрализиция. Като министерство, отговорно за регионалното развитие, за подкрепящите го европейски инструменти, дадохме правомощие на общините през новия програмен период  сами да избират проектите и приоритетите си без намеса на национално ниво, подчерта министър Павлова.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.