30.03.2016 13:00

Магистралите „Хемус” и „Русе – Велико Търново” са потвърдени като приоритетни стратегически проекти в сферата на инфраструктурата

Доизграждането на магистрала „Хемус” и строителството на нов аутобан „Русе – Велико Търново”, част от Транспортен коридор №9, са потвърдени като приоритетни и стратегически проекти в сферата на инфраструктурата. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции", отразена от редица национални медии.
По време форума Лиляна Павлова представи амбициозна програма за реализация на пет големи инвестиционни проектирания до 2022 г., се посочва в различни публикации по темата. Довършването на строителството на магистрала „Хемус” с изменение на трасето и приближаването му към Велико Търново остава топ приоритет. За изграждането ще се разчита на средства от бюджета. АМ „Хемус” ще минава само на 15 километра от старопрестолния град благодарение на усилията на кмета Даниел Панов и екипът му. След продължителни разговори Даниел Панов успя да убеди министър Павлова и експертите от регионалното министерство, че старият маршрут на трасето е икономически неефективен и е нужна промяната му.
Първите 60 километра от Ябланица до разклона Плевен/Ловеч са разделени на четири участъка, посочи по време на форума министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че първата отсечка от 10 километра е с готов проект и най-късно през юни ще бъде обявена поръчка. Препроектирането на останалите три участъка, с цел намаляване на разходите, е топ приоритет на Агенция „Пътна инфраструктура”, каза още регионалният министър.
Другият голям проект е за бъдещия аутобан между Русе и Велико Търново, който вече е с готов идеен проект. Магистралата ще бъде разположена западно от старопрестолния град, само на 7 километра. С пътни възли ще бъдат осигурени удобни и бързи връзки с АМ „Хемус”. Строителството е разделено на три етапа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.