29.03.2016 10:30

Велико Търново е на водещо място в овладяването на популацията на бездомни кучета и котки

Община Велико Търново е сред най-добрите в страната в овладяването на популацията на бездомните кучета и котки и по прилагането на мерките по Закона за защита на животните, обявиха от фондация „Четири лапи”. Изпълнителният директор на организацията д-р Марияна Иванова отличи добрата съвместна работа с Общината и заяви, че се наблюдава трайна тенденция за намаляване на безстопанствените кучета. По време на брифинг, уважен от заместник-кмета проф. Георги Камарашев, бяха обявени и резултатите от акцията кастриране и обезпаразитяване на бездомните животни.
Кампанията във Велико Търново и населените места стартира на 14 март и ще продължи до 31 март включително. До момента специалистите от фондация „Четири лапи” са се погрижили за 137 кучета и 126 котки, като общият им здравен статус е добър. Освен кастриране, дейностите включват обезпаразитяване и ваксиниране против бяс. Една от котките е подложена на лечение срещу заболяване на очите. Животните са маркирани с микрочипове.
Двама ветеринари, един ветеринарен асистент и двама служители за залавяне на животните участват в екипа, полагащ грижи за овладяване на популацията на бездомни животни. Специалистите са обходили Велико Търново, Дебелец, Килифарево и селата Церова кория, Ресен, Беляковец, Хотница и Никюп. Те са срещнали трудности в индустриалните зони на старопрестолния град и населените места, като стопаните не са искали техните кучета да бъдат кастрирани. Слабите резултати при овладяването на популациите в съседни и близки до Велико Търново общини е предпоставка за прииждане на животни към старопрестолния град и населените места. Свободното движение на ловните кучета също е негативен фактор, отчетоха специалистите.
На територията на община Велико Търново кампанията се провежда от няколко години и вече е със статут на традиционна и утвърдена. От „Четири лапи” обмислят и създаването на кабинет в старопрестолния град. Много добре работи създаденият от Община Велико Търново приют за бездомни кучета, като само за три месеца над 60 от четириногите са осиновени и вече се радват на нови домове.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.