16.03.2016 16:00

Историкът Катя Митова – Ганева бе избран за носител на наградата „Велико Търново”

Историкът и уредник в Регионалния исторически музей Катя Митова – Ганева бе избран за носител на наградата „Велико Търново” за 2016 г. Това стана ясно след заседание на специално сформираната комисия, назначена със заповед на кмета на община Велико Търново Даниел Панов. С тайно гласуване номинацията на Катя Митова – Ганева получи най-голяма подкрепа, а отличието ще й бъде връчено по време на тържествената сесия на Общинския съвет на 22 март, когато старопрестолният град отбелязва своя празник.
С мотивировката, че наградата „Велико Търново” се присъжда за особени заслуги и важен принос в обществения и социален живот на старата българска столица, комисията взе решение да бъде излъчен само един носител за 2016 г. Изборът на една номинация придава още по-голяма значимост на отличието и подчертава високия му морален характер.
Заседанието премина при пълен кворум и бе водено от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков, който е председател на комисията. Сред членовете бяха директорите на общинските дирекции „Правна” и „Култура” Десислава Йонкова и Нелина Църова, ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, общински съветници и общественици от различни сфери.
Номинации за наградата „Велико Търново” бяха постъпили за Катя Митова-Ганева, директора на ОУ „Св. Патриарх Евтимий” Христо Димов, художника Сашо Филев. Внесено бе също предложение отличието да се връчи посмъртно на проектанта на голяма част от съвременните обществени сгради инж. Димо Минчев. Последната номинация бе за бившия футболен рефер, настоящ предприемач и благодетел Ичко Лозев. Тя не бе разгледана, тъй като Ичко Лозев вече е носител на това отличие. Най-много гласове получи кандидатурата на Катя Митова-Ганева. Останалите номинирани също ще бъдат наградени от кмета Даниел Панов с отличия според местната нормативна база.
Научните интереси на Катя Митова-Ганева са насочени към новата история на България и Велико Търново. Участва в десетки международни и национални научни конференции. Автор е на повече от 50 научни и над 300 научнопопулярни статии, на десетки изложби и на няколко сценария на филми с историческа тематика. Нейно дело е издирването, проучването и популяризирането на имената на загиналите герои от Велико Търново в Балканските войни и Първата световна война, изписани на паметната плоча на фасадата на Военния клуб. Катя Митова-Ганева е съавтор в издаването на четири книги и е автор на четири монографии. Удостоена е с почетния знак на Народното събрание на Република България и почетния плакет на Великотърновска адвокатска колегия.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.