28.01.2016 16:30

Започват предварителни проучвания по проекта за устойчива градска мобилност

Започват предварителни проучвания по проекта, с който Община Велико Търново ще развива интегриран градски транспорт и цели да постигне устойчива градска мобилност. Това обяви кметът Даниел Панов по време на днешното заседание на Общинския съвет. Старопрестолният град има гарантирано финансиране от оперативна програма „Региони в растеж” в размер на 10 милиона лева. Очакването е мярката, по която ще може да се кандидатства, да бъде отворена до края на годината.
Предпроектните проучвания ще бъдат в три насоки – изграждането на паркинги, изготвянето на нова транспортна схема и осигуряване на екологични автобуси, които се движат на ток, или т.нар. електробуси. Ще бъдат анализирани също интензивността на трафика, възможностите за промяна на посоката на движение на определени улици и насочеността на пътникопотока в масовия градски транспорт. Стартиралото през миналата година оформяне на паркоместа в кварталите ще продължи с новите проекти за благоустрояването им.
Кметът Даниел Панов каза още, че експертите от администрацията непрекъснато разглеждат сигнали от граждани, които касаят безопасността на движението и подобряването на транспортното обслужване. Съвместно със сектор „Пътна полиция” ще бъдат определени места за поставяне на колчета против паркиране и предпазни парапети.
Комисия вече анализира възможностите за въвеждането на еднопосочно движение по ул. „Димитър Буйнозов” в кв. Картала, и за частична промяна на маршрута на автобусните линии към жилищния комплекс. Обсъждат се също промяна на организацията на трафика по новоизградените улици в кв. Колю Фичето, както и целесъобразно ли е обособяването на паркоместа по ул. „Арх. Г. Козаров”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.