27.01.2016 14:00

Артисти от световна класа изнасят безплатен спектакъл във Велико Търново по случай китайската Нова година

Артисти от световна класа ще изнесат безплатен спектакъл във Велико Търново в неделя. Шоуто с акробатични номера от най-висока класа, спорт, танци, демонстрации на занаяти и бойни изкуства е част от честването на китайската Нова година. Старопрестолният град става третият в България, който официално отбелязва големия празник. Досега това се е случвало само в София и Варна.
Галаспектакълът „Весела Китайска Нова година” ще се състои в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. От 18:00ч. на 31 януари е представянето на древните източни занаяти, а в 19:00ч. е началото на новогодишната програма. Община Велико Търново още веднъж припомня, че входът е свободен и кани жителите и гостите на старопрестолния град да станат част от празника.
По време на пресконференция заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и директорът на ДКС „Васил Левски” Таня Димитрова обясниха, че на сцената ще излязат над 40 артисти, певци, занаятчии, спортисти и акробати. Всеки един от тях е доказан професионалист. Гостуващата в старата българска столица групата е от провинция Хъбей и е подготвила 15 различни изпълнения, които се отличават с голяма атрактивност и изящност.   
Тайните на древни китайски занаяти и изкуства ще бъдат показани час преди началото на галаспектакъла. Великотърновци и гостите на града ще узнаят как произведения на изкуството могат да бъдат създавани с брашно от късозърнест ориз и пшеница. Занаятът е на повече от две хилядолетия, а творбите могат да се запазят непокътнати повече от 100 години. Ще бъдат демонстрирани също вековното изкуство по създаване на творби от яйчени черупки и древният занаят за изрязване на силуети от хартия. Създадените произведения изобразяват по впечатляващ начин човешките емоции и настроения. Представянията ще бъдат направени от творци, които са всепризнати с уменията си в целия свят.
Организатори са Община Велико Търново и Посолството на Китай. Създаването и провеждането на галаспектакъла бяха договорени още през март 2015 г. след разговори между кмета на Велико Търново Даниел Панов и дипломатически представители на азиатската държава.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.