02.01.2016 12:45

774 туристи разгледаха крепостта Царевец в първия ден на 2016 година

774 туристи разгледаха крепостта на българските царе Царевец във Велико Търново в първия ден на 2016 година.
Първият посетител за новата година бе 79-годишната Стефка Дамянова, спортист ветеран от Стара Загора. Точно в 12:00ч. тя бе официално посрещната с подаръци и шампанско от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново Иван Църов.
“Вие сте първият регистриран турист в България, посетил музеен обект за 2016-та година. Желая Ви дълголетие, много емоционални моменти и пътувания“, приветства г-н Църов пенсионерката, която заедно с рекламни материали за старата столица получи и право за безплатен достъп до музейните обекти  във Велико Търново.
Дамянова е от Търновския край и затова решила на 1 януари да посети Царевец. Цял живот се е занимавала любителски с лека атлетика и акробатика и продължава ежедневно да тича по 8 километра. Заредена с ентусиазъм преди разходката си на Царевец, тя пожела на всички да спортуват, защото спортът е живот, а за пенсионерите и здраве.
За четири часа на 1 януари Царевец бе разгледан от още 640 българи и 133 чужденци, от които 95 румънци. Най-нетърпеливите 15  души се бяха наредили на опашка пред билетната каса близо 30 минути преди отварянето на музейния обект.
Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ е най-посещаваният туристически обект в страната и единственият музей, който работи 365 дни в годината. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.