04.01.2016 19:00

96 сигнала са подадени до Общината във връзка със снегопочистването на Велико Търново и населените места

96 сигнала във връзка със снегопочистването на Велико Търново и населените места са подадени до Общината от граждани, организации и институции. Всички са обработени, като се предприемат необходимите мерки. Кметът Даниел Панов лично инспектира по какъв начин се извършва дейността по снегопочистването. Назначена е и специална оперативна група, която от 4:00ч. сутринта на 4 януари координира работата на близо 30 машини и приема сигнали. Начело са заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев и директорът на общинската дирекция „Строителство и устройство на територията” инж. Динко Кечев. 
Първостепенните улици във Велико Търново са с дължина 56 километра. Според изискванията, почистването им е започнало до втория час от спирането на снеговалежите, а дейността следва да бъде извършена до шестия час. Второстепенните улици в старопрестолния град са с обща площ от 43 линейни километра. Заложеният времеви план за обработката им е от шестия час след спирането на валежите до 24-ти час. Сформираната работна група ще установи дали са изпълнени изискванията и клаузите по договора за снегопочистване.
Общинското предприятие „Зелени системи” също е ангажирало 60 служители, които отговарят за изриването на снега от тротоарите, обществените стълбища, парковете и пространствата около спирките на градския транспорт.
Четвъртокласната общинска пътна мрежа и улиците в населените места от община Велико Търново трябва да бъдат проходими и почистени до 24 часа след спирането на снеговалежите, като контролът е отговорност на кметовете и кметските наместници. На две места са установени нередности, поради което на изпълнителите няма да бъде заплатена дейността за съответния ден.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов изиска подробна информация за отоплението в училищата и детските градини в общината. Установено е, че навсякъде са изпълнени изискванията за температура в стаите, която да гарантира протичането на нормален учебен процес.
Община Велико Търново припомня, че собствениците, наемателите и ползвателите на жилищни и офис-сгради, на търговски обекти и магазини следва сами да изчистят от сняг и ледени блокове прилежащите части от имотите към тротоарите. Сигнали за нуждата от предприемане на мерки във връзка със зимната обстановка могат да бъдат подавани на телефони 0887209451 или на 062/619102.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.