30.09.2015 18:45

Музеят представя археологически находки от Арбанаси в рубриката „Непознатото наследство“

От 5 октомври 2015 г. в рубриката „Непознатото наследство” (Из тайните на миналото) Регионален исторически музей-Велико Търново представя археологически находки от село Арбанаси. Най-любопитните предмети открити при проучвания в арбанашки църкви и некрополи и тяхната история в 5-минутен клип с 3D анимация могат да се видят през целия месец в специална витрина в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
Китното Арбанаси, основано вероятно в края на XV в., впечатлява не само с живописното си местоположение, но и с великолепието на своите стари къщи, чешми, църкви и манастири. Свидетелства за стопанския и културен просперитет на селището, те са забележителни паметници на късносредновековната светска и култова архитектура и изкуство от епохата на османското владичество.
В музея се съхраняват редица находки намерени при археологическите проучвания в арбанашките църкви „Св. Архангели Михаил и Гавраил”, „Св. Димитър”,  „Рождество Христово” и прилежащите им некрополи, датирани в периода от XVI–XVIII век. Намерените монети и ритуални съдчета, изпълняващи функцията на погребални дарове хвърлят светлина върху погребалните обреди на местното население в далечното минало. Те представляват сравнително малки по размери керамични купички или канички с изчистена форма и семпла украса. Местните жители следвали и традицията, при покойника да се поставят предмети с подчертано християнска символика, каквито са намерените сребърни и седефени кръстчета, както и фрагменти от седефени иконки. Специален интерес заслужават и двете оловните пластини, открити в некропола на църквата „Св. Димитър” в Арбанаси. Археологическите и писмени източници свидетелстват, че подобни навити на руло пластини изпълнявали функцията на амулети и върху тях вероятно са изписани апокрифни молитви. Този обичай е бил разпространен както през Средновековието, така и през епохата на османското владичество.
Сред находките в Арбанаси се срещат и фрагменти от текстил, изтъкан от златни, сребърни и сърмени нишки, копчета от сребро, бронз, мед и кост, коланни части, бронзови игли, стъклени гривни. Значителна част от разкрития в арбанашките некрополи гробен инвентар се състои от метални накити. Най-многобройни са намерените пръстени, изработени предимно от сребро и по-рядко от злато, бронз или мед. Открити са също сребърни наушници и обеци, някои от които с позлата. За украса на накитите са използвани разноцветни стъклени мъниста или полускъпоценни камъни. По мнението на специалистите значителна част от откритите накити, са изработени в Чипровското златарско ателие. Те се отличават със своята изящна изработка и елегантен дизайн и са свидетелство за предпочитанията, материалните възможности и обществения статус на своите притежатели.
Представените находки с тяхната магично-обредна, художествено-декоративна или чисто практическа функция носят ценна информация за бита и порядките на местните жители. и допълват картината за богатото културно-историческо наследство на Арбанаси.
Екип на рубрика „Непознатото наследство” на РИМ-В.Търново:
Ил. Петракиев, д-р Т. Георгиева, гл. ас. д-р Пл. Събев

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.