22.09.2015 22:00

Хиляди се насладиха на военни хватки и празнича заря, посветени на Независимостта

Военни строеви хватки, тържествена проверка и празнични илюминации, атрактивно съчетани с аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”, бяха кулминацията на проявите във Велико Търново, посветени на 107-годишнината от българската Независимост. Финалната част от богатата програма по случай бележитата дата в родната ни история се проведе на площад „Цар Асен I”, който бе изпълнен с хиляди жители и гости на старопрестолния град.
Празнични слова пред крепостта Царевец произнесоха заместник-кметът на старата столица Снежана Данева-Иванова и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. С думите си те подчертаха значимото място на Велико Търново в поредицата от общонационални събития в края на XIX и началото на XX век. Снежана Данева-Иванова и Цецка Цачева припомниха държавническите актове, довели до формирането на Третата българската държава, до Съединението с Източна Румелия и до прогласяването на Независимостта.
Богатата програма, посветена на годишнината от българската Независимост, започна още в ранни зори на днешния 22 септември. В храма „Свети Четидиресет мъченици” бе отслужена със Света литургия, заедно с водосвет и освещаване на бойни, национални и институционални флагове. Зад крепостните стени на Царевец кметът на община Велико Търново Даниел Панов произнесе впечатляващо слово, демонстрирайки отлични исторически познания. Последва празнично шествие до паметника „Майка България”, шоу-програма на участниците от Международния фестивал на военните оркестри, пъстър концерт и голямо търновско хоро.
Отбелязването на Независимостта в старата българска столица бе уважено още от заместник-председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов, както и от министрите на земеделието и образованието Десислава Танева и проф. Тодор Танев. Сред гостите бяха още председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, началниците на Военната академия и на Националния военен университет „Васил Левски” генерал-майор Тодор Дочев и бригаден генерал Пламен Богданов, президентът на Република България в периода 2001 - 2011 г. Георги Първанов, народни представители, чуждестранни дипломати, общински съветници, интелектуалци, хиляди жители и гости на Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.