26.07.2012 16:38

Фестивал на камерната музика, балетен гала концерт и арт лято на паметника „Асеневци” в културния афиш за август

„Невероятни музикални преживявания” включва културната програма на Община Велико Търново за горещия август, съобщи Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм”.

За втора поредна година известната оперна певица Елена Филипова ще проведе майсторски клас по класическо пеене. Той ще се проведе от 6 до 11 август. В продължение на седмица единствената българка, покорила сцената на  операта в Сидни, ще преподава на млади изпълнители от Турция, Русия, Швейцария и Балгария. Майсторският клас ще завърши с концерт на нейните възпитаници. Той е предвиден за 12 август в лапидариума на Археологическия музей. Входът е свободен.

Продължава инициативата „ На концерт в музея”, като се разширява нейният обхват, съобщи Църова. Изпълнителите на МДТ „Константин Кисимов” ще зарадват своите почитатели с концерт в изложбените зали „Рафаел Михайлов” на 8 август от 20.00 часа. В концертната програма са включени две забележителни произведения на руските композитори  Модест Мусоргски – „Песни и танци на смъртта” и избрани песни на Сергей Рахманинов. В камерния концерт участват гост-солиста на театъра баритонът Иво Йорданов, Росица Тарапанова - роял и актьорът Кирил Михов. Билетът за проявата е 6 лева. Община Велико Търново е приела и инициативата „Лятно кино с БНТ”, информира Нелина Църова. На 11 август в парк „Марно поле” около 21 часа под открито небе ще бъде прожектиран филмът „Кецове”.

В рамките на културите събития за август ще се проведе и Третият летен фестивал на класическата камерна музика. Камерните концерти на международна формация музиканти, солисти на Фламандската кралска филхармония  са на 9, 11 и 13 август от 19.30 ч. в църквата-музей „Св.св. Архангели Михаил и Гавраил” в Арбанаси. Arbanassi summer music се реализира със съдействието на Община Велико Търново, „Царевград Търнов” ЕООД и спонсори.  Входът е свободен, но за всеки концерт ще бъдат раздавани предварително само по 50 покани, колкото са местата в залата, уточни Църова.

Културният афиш за месеца включва и балетен гала концерт на прима балерината Диляна Никифорова. Той се състои на 18 август от 20.00 часа на откритата сцена в парк „Марно поле”.

В програмата ще бъде представен и проектът на клуб „Мелон” „Арт лято на паметника „Асенвеци”, финансиран от общината по спечелен проект. Инициативата предвижда блус вечер, шоу спектакъл и балони над Търново. „Идеята на кмета и ръководството на Община Велико Търново е пространството около Художествената галерия и паметника „Асеневци”, да не е само пейзаж, който туристите снимат, а да стане естествен културен център. Мисля, че направихме първата крачка това да се случи”, подчерта Нелина Църова.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.