22.07.2012 14:48

Рускинята Диана Мелкумян е „Мис международен фолклорен фестивал 2012”

Руската красавица Диана Мелкумян бе оценена като най-атрактивна в Дванайсетото издание на Мис фестивал 2012. За пръв път тази година конкурсът се проведе пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Диана учи в Медицински колеж. Танцува от четири години. „Не мога да повярвам, че победих. Възторг, радост, щастие изпитвам в този момент. Радостна съм, че представихме достойно своята страна”, сподели със сълзи на очи за Общинската информационна агенция победителката от ансамбъл „Казбек”.

Четиринайсетте претендентки за короната от България, Мексико, Молдова, Русия и Китайско Тайпе дефилираха на червен килим, осеян с цветя. Петчленното жури с председател Емил Павлов, директор на Международния фолклорен фестивал, нареди на второ и трето място съответно 22-годишната Елиса Гарса от Мексико и Лилия Християн (18 години) от Молдова. Музикантите от мексиканската група нажежиха градусите в горещия ден с латински ритми и много танци.

Конкурсът протече в два кръга. В първия важни бяха костюмът, походката и излъчването на претендентките. Във втория етап красавиците се представиха с танци и песни, характеризиращи най-силно фолклора на страната им. На „Мис фестивал” тази година бе отличена и Чих Юн Ли от племето „Амис”. Момичето от Китайско Тайпе спечели журито с красивия си костюм. След награждаването победителката и нейните две подгласнички отпътуваха с чопъри, карани от местни рокери.

„Мис фестивал” се провежда в рамките на Петнайсетото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. С дефиле по централната улица на старата столица бе отбелязано началото на фиестата снощи. В него се включиха ансамблите от България, Русия, Молдова, Китайско Тайпе и Мексико. Всяка една от групите се представи с малки фрагменти от своя фолклор пред Общината в старата столица, където по-късно бяха издигнати представителните знамена на България, Велико Търново и ЦИОФФ – България. Пищният спектакъл бе официално открит в парка „Марно поле” от заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и президента на фестивала Емил Павлов. На английски, испански, руски и молдовски дядо Григорий поздрави гостите, участниците, публиката.

На 22 юли на сцената на „Марно поле” своя фолклор ще демонстрират ансамблите от Китайско Тайпе, Мексико, Молдова и Русия. Концертите на групите-участнички в Международния фестивал са всяка вечер до 28  юли в парка „Марно поле”. Те започват от 20 часа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.