18.02.2015 15:20

Даниел Панов: „Одобрен е броят на предложените от директорите паралелки за план-приема на училищата в общината“

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов проведе работна среща с директорите на училища в общината. Той представи формулата за единните разходни стандарти за тази учебна година. Даниел Панов заяви, че утвърдените  3 % резерв остават, като 1% от тях е предназначен за ремонти в училищните сгради. 0,5% от 6% за условни разходи са за логопедични експерти.
Кметът съобщи на директорите на училища добрата новина, че днес е бил одобрен броят на всички паралелки, които са подадени от директори на училища. В това число одобрение са получили и заявените нови специалности „Здравни грижи“ в Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.
Представен бе подробен анализ на състоянието и управлението на училищата, като второстепенни разпоредители с бюджета. Констатиран бе факта, че спада издръжката на училищата.
Кмета представи провеждащата се в полза на Велико Търново национална кампания за събиране на средства за недоносени деца в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Идеята, че деца помагат на деца е много ценна и директорите и учителите са онези, които трябва да развиват и подпомагат тази кампания, за да помогнем заедно на отделението за недоносените деца в града и региона.
Кмета апелира към всички директори да помогнат, за да се избегне закриване на Хуманитарна гимназия. „Опитали сме се да създадем атрактивни специалности, за да може да се привлекат повече ученици. Медицинските специалности ще подготвят кадри за предстоящото откриване на Медицински колеж. В другите специалности ще се подготвят кадри за туризма и възможност да се усвояват традиционните занаяти. Ако всеки директор мотивира поне няколко ученика за тези специалности в Хуманитарна гимназия училището маже да бъде спасено“, заяви Даниел Панов. Идеята на кмета е в училищата сред учениците от 7-ми клас да се направи поредица от презентации, за да бъдат привлечени ученици в Хуманитарна гимназия. Директорката на гимназията потвърди, че такива презентации вече са организирани и се провеждат.
Директорите отчетоха, че реализирането на проект за енергийна ефективност е донесъл икономии, при поддържане на температура от 24 градуса и значително по-добра среда. В СОУ „Вела Благоева“ - икономията от електроенергия е близо 41 %. Два пъти по-малко са изразходваните киловатчаси потребена електроенергия в сградата на училището след реализираният проект за подобряване на енергийната ефективност.
Кметът на общината Даниел Панов заяви, че очаква през лятото да бъдат отворени програми, по които ще маже да се кандидатства за проекти по подобряване на енергийната ефективност и на други училищни сгради.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.